Foto Clădirea Colegiului Academic, construită pe locul vechiului teatru, inaugurată în prezența regelui Carol al II-lea

Clădirea Colegiului Academic, construită pe locul vechiului teatru, inaugurată în prezența regelui Carol al II-lea
Clădirea Colegiului Academic, construită pe locul vechiului teatru, inaugurtă în prezența regelui Carol al II-lea
Clădirea Colegiului Academic, construită pe locul vechiului teatru, inaugurtă în prezența regelui Carol al II-lea

Colegiul Academic a fost ridicat pe locul vechii clădiri care a adăpostit Teatrul, la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu şi Emmanuel de Martonne de azi.

După mutarea acestuia în sediul din Piaţa Ştefan cel Mare, clădirea a intrat în proprietatea Universităţii, care a folosit-o temporar pentru depozitarea colecţiilor sale.

Deteriorându-se treptat, la mijlocul anilor 1930, aceasta a fost demolată. Ca urmare a intervenţiilor profesorului Florian Ştefănescu-Goangă, rectorul Universităţii, în urma demolării vechii clădiri, s-a decis construirea pe acest teren a unui colegiu academic cu funcţii diverse.

Construcţia a început în anul 1934 şi a fost terminată în anul 1937. Proiectul i-a aparţinut arhitectului George Cristinel. Suprafeţele plane uriaşe, degajând monumentalitate, lipsa aproape totală a elementelor ornamentale, exprimă gustul arhitectural al secolului al XX-lea. O curte interioară mărginită de un rând de arcade, desparte cele două corpuri ale clădirii.

Inaugurată la 13 iunie 1937, în prezenţa regelui Carol al II-lea, clădirea a primit numele de Colegiul Regele Carol II. În anii 1940 era cunoscută ca Mátyás Király Diákház (Casa studenţilor regele Matia).

Din anii 1950 a fost denumită 'Casa Universitarilor'. În sala mare, de 1000 de locuri, îşi susţinea concertele Filarmonica clujeană. În anul 2003, Universitatea a renovat clădirea şi Filarmonica a trebuit să se mute la început temporar, apoi definitiv. Azi numele oficial al clădirii este Colegiul Academic.

sursa: https://www.bjc.ro/wiki/index.php/Colegiul_Academic

 

Comenteaza