Cluj-Napoca, anii '70! O singură fotografie, mai multe ipostaze care azi nu mai sunt vizibile

Cluj-Napoca, anii '70! O singură fotografie, mai multe ipostaze care azi nu mai sunt vizibile

Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, postează o fotografie din anii '70, ce surprinde mai multe ipostaze care azi nu mai sunt vizibile.

''Frunzărind un site cu fotografii istorice am dat peste această fotografie din Cluj-Napoca, datată 1970. Într-un singur cadru sunt surprinse mai multe ipostaze care azi nu mai sunt vizibile și anume:

zona verde care conecta actual Parc I. L. Caragiale și strada Barițiu de Someș. (zona "balerinei"). Zona a fost ocupată ulterior (după '89) de două clădiri ale unor sedii de bănci. Dacă mă uit puțin pe situația actuală pare ca ar fi fost o intenție de a se păstra o alee care să asigure conexiunea la Someș însă in prezent este închisă.

Canalul Morii încă neacoperit - vizibil pe str. Barițiu - care a fost ulterior dalat și azi nu este deloc vizibil în zonă. Există un proiect de reamenajare a parcului I.L.Caragiale si a str. Barițiu care propune și redescoperirea Canalului Morii in zona parcului - autor arh. Vlad Sebastian Rusu.

În dreapta fotografiei se observă Palatul Telefoanelor - autor arh. Vasile Mitrea - în ipostaza originală a clădirii (fără etajul suplimentar cu lamele de beton adăugat ulterior)'', scrie arhitectul. 

Sursă foto: Fortepan | Judit N. Kósa

Comenteaza