Clujeanca premiată pentru cel mai bun scenariu la CineMAiubit a făcut filmul cu 1.500 de lei

Clujeanca premiată pentru cel mai bun scenariu la CineMAiubit a făcut filmul cu 1.500 de lei
Katalin Besenyei, studenta clujeană al cărei film a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, a făcut acest lucru posibil cu un buget minim.

 

Proiectul „Imobil" este filmul de licenţă al tinerei Katalin, studentă la Cluj-Napoca. „Am făcut acest film din 1.500 de lei, un low budget dat din partea Facultății Septimia. Am filmat în propriul nostru apartament, în bucătăria noastră, în camera mea, deci din acest punct de vedere filmul e foarte personal și pentru mine, și pentru colegii mei de apartament, de la facultate/muncă. Am lucrat la acest film aproximativ şase luni", a spus Katalin.

Deoarece a avut o echipă tânără, de la scris scenariul care i-a adus premiul la CineMAiubit până la partea de filmat nu a fost o cale foarte lungă, dar munca a fost una intensă.

„Am început prin a scrie scenariul în ianuarie, nu a avut foarte multe variante, cred că numai două, dar fără schimbări esențiale. În februarie-martie am făcut repetiții cu actorii László Réka şi Rácz Endre, și probe de cameră cu DOP-ul filmului, Lőrincz Lóránd. Cred că am filmat la sfârșitul lui martie sau la început de aprilie, nu-mai amintesc exact când, dar era înainte de paște. A urmat perioada de montaj, care a fost un pic mai complicată.

Filmul a avut vreo şase variante, pentru că prima dată a ieşit prea lung, avea 26 de minute, iar povestea și forma pe care o alesesem nu era destul de intensă pentru o durată atât de lungă. Am experimentat împreună cu profesoara mea coordonatoare, Felméri Cecília, cu mai multe variante, de la extrem, ca jump cut-ul, până la realizărea unui film nou făcut din materialul pe care l-am avut. Nu am fost, însă, mulțumită cu niciuna dintre variante, aşa că într-o seară când eram extrem de tristă din această cauză, mi-a venit ideea montajului final, cel care a rămas pentru competiţia de la CineMAiubit", a povestit studenta.

Chiar dacă scenariul a fost premiat de juriul de la CineMAiubit, Katalin este o perfecţionistă şi nu se mulţumeşte cu varianta actuală a filmului "Imobil".

"Recunosc că nu sunt mulțumită cu produsul final al proiectului și vreau să îl refilmez, pentru că acum știu că problema era legată de concepția vizuală. Nu am găsit limbajul acestei poveste și ştiu că povestea e mai puternică de atât şi ar putea să fie un film mult mai bun de atât", a încheiat Besenyei.

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, aflat la cea de-a XVIII-a ediţie, și-a decernat câştigătorii sâmbătă, în cadrul galei festive de închidere de la Cinema Studio.

Juriul internațional al festivalului a reunit personalități din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate - marele regizor și profesor chinez Xie Fei - câștigător al unui "Urs de Aur" și a două premii "Ursul de Argint" pentru lungmetraj la Berlin, producătorul și distribuitorul austriac Sasha Wieser, Geza Csakvari - critic de film și director artistic al festivalului internațional de film Jameson Cinefest din Miskolc, Ungaria, criticul de film Magda Mihăilescu, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, actorul Gabriel Spahiu și regizorul Andrei Teodorescu.

Comenteaza