Clujeanul de la Eurovision

Clujeanul de la Eurovision
La 13 ani de la prima sa participare la concursul naţional, Liviu Sorescu dă lovitura: va merge la marea finală de la Stockholm alături de Ovidiu Anton, adică exact în ţara în care voia la un moment dat să emigreze. Ţinta compozitorului şi cântăreţului clujean: să aducă prima oară în România marele trofeu.

Clujeanul face parte dintr-o familie de cântăreţi, atât tatăl său, cât şi mama sa având studii de specialitate. La un moment dat chiar s-a gândit să se mute în Suedia, la Malmö, a ajuns în Spania, dar s-a întors la proiectele sale din România. Eu am crescut cu muzica bună, de calitate, am mers pe această linie şi m-am implicat în orice proiect pe care l-am considerat ca fiind interesant. L-am întâlnit pentru prima pe Ovidiu, la Mamaia, în 2003 şi atunci mi-am zis că, waw, asta e o voce deosebită. Consider că Ovidiu este în acest moment cea mai bună voce din rockul românesc şi, nu exagerez cu nimic, e la nivel internaţional. 
 
Am avut mai multe colaborări, printre care şi cea de la trupa Clar de Lună. În decembrie m-a sunat, m-a întrebat dacă sunt dispus să orchestrez o piesă cu care să participăm la Eurovision şi am zis că de ce nu. Ovidiu a făcut partea de chitară şi de voce, iar la tobe am colaborat cu alţi suedezi, cei din grupul lui Nuţu Olteanu. Din trupa cu care am evoluat la Baia Mare fac parte mai multe voci bune, chiar un talentat interpret de muzică populară. Ne-a uimit şi pe noi la chermeza de după terminarea concursului. Linia melodică nu se va modifica esenţial până la Stockholm, dar vom face schimbări la show, care va fi de nivel înalt. Noi mergem acolo să câştigăm locul 1, aşa ne-am propus şi aici”,
a dezvăluit Liviu Sorescu, pentru ZIUA de CLUJ.   

Ce şanse au în Suedia
 
„Liviu a făcut orchestraţia piesei câştigătoare şi avut şi backing vocals, lucru care s-a simţit şi care a făcut diferenţa, pentru cunoscători. Liviu este instrumentist foarte bine pregătit şi un muzician desăvârşit, iar Ovidiu are un timbru interesant şi o pronunţie foarte bună; poate fi un cal câştigător pentru România la Eurovision. Ei vor să schimbe show-ul până la plecarea în Suedia, dar componenţa va rămâne la fel pentru că acolo se cântă cu negativ şi nu poate fi vorba să intre o formaţie întreagă, mai ales că pot să fie pe scenă cel şase oameni. Noi vom susţine puternic piesa pe reţelele sociale pentru că românii nu pot vota români”, susţine vocalistul Dudu Isabel, colegul lui Sorescu de la Costi Cămărăşan Band (CCB). 
 
„Era clar că piesa lui Anton avea şanse mari să câştige finala pe România. Mă bucur că a câştigat o piesă rock şi ar putea să facă mai multe decât alţi reprezentanţi ai ţării noastre. Piesa aceasta s-a impus pentru că votul final a fost al publicului, nu al unui juriu de specialitate. Este un avantaj că e o piesă rock deoarece acest gen se ascultă foarte mult în Suedia, Norvegia, Finlanda, acolo se cântă la chitară la fiecare colţ de stradă. E o compoziţie bună; are ceva din stilul Manowar, dar şi elemente proprii. Sorescu a cântat în mai multe trupe, precum Cash, Krivach, CCB”, spune Ioan Brînduşan, directorul revistei Maximum Rock şi unul dintre supravieţuitorii din clubul Colectiv.   

A cincea oară, cu noroc

Ovidiu Anton şi trupa sa sunt câştigătorii Eurovision România 2016, cu melodia „Moment of Silence”, compusă în zilele de proteste de după tragedia de la clubul bucureştean Colectiv. Anton este la a cincea sa participare la competiţia naţională şi a adunat cele mai multe voturi din partea românilor. Piesa a primit 6.585 de voturi de la public în timpul celor 60 de minute alocate televotingului. Juriul care a acordat note concurenţilor doar în semifinală a fost compus din regizorul muzical Alexandra Cepraga, compozitorul şi producătorul Horia Moculescu, soliştii şi producătorii muzicali Randi şi Zoli Toth şi contratenorul Cezar Ouatu.
 
Anton s-a născut pe 24 februarie 1983, la Bucureşti, a studiat chitara şi pianul la şcoala de muzică. Din dorinţa de a compune şi a interpreta muzică rock, în 1998 a înfiinţat trupa Carpe Diem, alături de care a concertat timp de patru ani. A câştigat locul doi la Festivalul Mamaia 2003, iar între 2004 -2006 a fost desemnat şef de promoţie al Şcolii Vedetelor. El a reprezentat România la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur în 2005, iar din 2008 a fost solistul trupei Pasager. Ulterior, a hotărât să meargă mai departe interpretând propriile sale creaţii. 
 
Finala naţională 2016
 
1. O. Anton                 6.585 voturi
2. Vanotek, The Code  4.702 voturi
3. Florena                   3.491 voturi
4. Dream Walkers        2.332 voturi
5. M. Trăistariu             2.142 voturi
 
Cei mai buni români la Eurovision
 
1. Luminiţa Anghel & Sistem   loc 3         152 p.      
2. Paula Seling & Ovi             loc 3         162 p. 
3. Mihai Trăistariu                  loc 4         172 p.       
4. Monica Anghel & M. Pavel   loc 9           71 p.
5. Nicola                               loc 10         73 p. 

Comenteaza