Cocaină contra bolilor de gât, kola contra asteniei sau apă minerală cu proprietăți diuretice. Reclamele sec. XIX

Cocaină contra bolilor de gât, kola contra asteniei sau apă minerală cu proprietăți diuretice. Reclamele sec. XIX

 Reclamele din secolul al XIX-lea vorbesc despre năzuințele omului modern în materie de consum, despre lux, obiceiuri alimentare și igienice, despre boli și tratamente, dar și despre ignoranță și credulitate.

Nevoile considerate „de bază” au început să se înmulțească, iar publicitatea a exploatat dorința comercianților nu doar de a-și vinde produsele, ci și de a supraviețui pe o piață din ce în ce mai ofertantă și mai complexă, scrie clujwebstory.ro.

Speculând sensibilitatea umană în fața bolilor și a suferinței, farmaciști, dar și șarlatani își promovau în paginile ziarelor tratamente minune, de la doctorii al căror nume nu poate fi divulgat, la leacuri împotriva viciului beției. În altă ordine de idei, cocaina era recomandată pentru toate bolile de gură, gât și laringe, iar granulele de kola, contra asteniei.

Apele minerale erau la mare căutare, iar reclamele prezentând acest produs sunt foarte numeroase. Una dintre cele mai cunoscute era Hunyadi János, cu veritabile proprietăți revigorante și diuretice, recomandată de cinci academii de medicină din Europa, între care și importana Academie de medicină din Paris.

 

Comenteaza