Video Foto CORESPONDENȚĂ din Bruxelles | Cum arată Târgul de Crăciun și cât costă mâncarea și cadourile de la căsuțe
- Scris de Anca Mureşan
- 10 Dec 2022, 13:11
- Life
- Ascultă știrea
Peste 2.5 milioane de oameni vizitează, anual, Târgul de Crăciun din capitala Belgiei. Amplasat în Grande Place, acesta își va închide porțile abia în data de 1 ianuarie 2023.
Jurnalista ZIUA de CLUJ, Anca Mureșan, a fost prezentă la locul cel mai „fierbinte” al Europei, la Bruxelles, la Consiliului JAI de joi, acolo unde s-a discutat aderarea România la Schengen. Țara noastră a primit, din păcate, vot negativ (din partea Austriei). În timpul liber, reporterul a luat pulsul sărbătorilor de iarnă în capitala Belgiei.
Vegheată de un brad impozant și găzduind Scena Nașterii Domnului în mărime naturală, piața prinde viață în fiecare noapte. Clădirile istorice de secol XVII, incluse în patrimoniul UNESCO, sunt animate, la fiecare jumătate de oră ( 5:30 - 10:30), de un spectacol de lumini și culoare, pe un fundal sonor ce-ți pune zâmbet pe buze și piele de găină pe brațe.
Căsuțele cu bunătățuri și cadouri de Crăciun nu sunt însă de găsit aici, ci în zona Bursei de Valori din Bruxelles. Sunt deschise zilnic între orele 12.00 - 22.00, mai puțin în Ajunul de Crăciun și Revelion când se închid la ora 18.00. Aici vă puteți încălzi cu un vin fiert, puteți savura un preparat special begian (de la cartofi prăjți, la gofre sau brânze fel și fel) și puteți cumpăra cadouri pe care să le așezați sub bradul celor dragi (bijuterii, accesorii de lână, jucării de lemn, decorațiuni luminoase, etc.).
- Vin fiert - 4 euro
- Ciocolată caldă - 4 euro
- Șampanie - 7 euro/pahar
- Jack Daniels - 4 euro/pahar
- Cafea - 3 euro
- Hot dog - 7 euro
- Covrig - 3 euro
- Brânză la farfurie - 12 euro
- Cutii din lemn pentru bijuterii - de la 12 euro
- Lumânări parfumate - de la 5 euro
- Cartofi prăjiți - 8 euro
- Pâine prăjită cu foaie gras - 12 euro
- Mușchi de vită uscat - 40 euro/kg
- Decorațiune stea cu lumini - 12 euro mică, 40 euro mare
- Papuci de casă cu blană - 27 euro
- Săpun - 5 euro/buc
Mâncăruri belgiene clasice
Dacă doriți să experimentați bucătăria belgiană, nu ezitați să faceți o plimbare pe străduțele din jurul Grande Place și să intrați în braserii, precum Ginette. Merită să vă încălziți cu o tocană de vită, scoici în sos alb de vin, stoemp (cartofi piure cu legume rădăcinoase), filet american, cârnați albi, creveți pane sau waterzooi (tocană cu pui, îngroșată cu ou, smântână și unt). Toate vin la pachet cu faimoșii cartofi părjiți.
E musai să vă stâmpărați setea cu bere artizanlă, cu ceva mai mult alcool ca cele clasice românești. Există pachete de degustare cu 8 feluri de bere, lângă un platou de brâne sau deja celebri cartofi prăjiți. La desert, evident, gofre sau ciocolată. În mii de combinații, cu fructe sau condimente, neagră sau cu lapte, în nenumărate forme clasice sau cu tematică de sărbători de iarnă.
În ceea ce privește prețurile, vă dăm doar puntul de plecare: bere - 4 euro , gofră - 2.5 euro, ciocolată - 5 euro/cutia, crochet - 8 euro/buc, tocană - 18.5 euro, midii - 22 euro.
Ce mai poți face la Bruxelles
- Ruta benzilor desenate - sunt peste 50 de murale cu scene din desene celebre - gratuit (Ba mai mult, există și un muzeu dedicat)
- Tururi de degustare - bere și ciocolată (Musee Schaerbeekois De La Biere - de la 5 euro/pers, cu un pahar de bere inclus)
- Muzeul Regal al Armatei și al Istoriei Militare - cu mii de exponate autentice: de la săbii, la avioane și tancuri (11 euro/pers)
- Expoziția Autoworld - colecții de mașini din toate timpurile, plus o expoziție temporară în decembrie - SUPERCARS (13 euro/pers).
- Evident, merită să bifați și o vizită la instituțiile UE - Parlamentul European (și Parlamentarium), Comisia Europeană, sediul NATO, Atomium, Parcul Jubileului, Mini Europa, Catedrala Sf. Mihail, Monneken Pis.