Cuib de berze, mutat... prin Ordin de ministru pe motiv că păsările fac multă mizerie :(

Cuib de berze, mutat... prin Ordin de ministru pe motiv că păsările fac multă mizerie :(
| Foto: @Emil Todorov / sursa - Societatea Ornitologica Romana

Poveste cu hârtii pe reguli omeneşti care le distrug pe cele ale necuvântătoarelor: în România, un cuib de berze va fi mutat, printr-un Ordin al ministrului Mediului, publicat zilele trecute în Monitorul Oficial. 

În satul Sârbi din județul Maramureș există de mai mulți ani un cuib de berze, unde păsările revin primăvara în sat tocmai din Africa. Însă pe strada Principală, la numărul 133, de anul acesta, cuibul de berze va fi mutat, printr-un Ordin al ministrului Mediului, publicat zilele trecute în Monitorul Oficial, a transmis digi24.ro

Primarul din Sârbi, Simion Pop, a confirmat această ipoteză. “Domnul Sima Gheorghe a menționat că a făcut o sesizare la minister, deoarece cuibul este amplasat pe un stâlp de electricitate la 1 metru liniar față de poarta de acces în gospodărie. Din spusele dânsului, pe tot parcursul anului, în perioada caldă, acestea aduc și depozitează o mulțime de mizerii, șerpi morți și resturi animale, acestea cazând în gospodăria dânsului și producând disconfort”, a precizat primarul potrivit sursei citată.

Rămâne de văzut după mutarea cuibului dacă barza-mascul va găsi noua adresă a “casei” lor.  Același ordin de ministru a stabilit că “se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”.

Relocarea cuibului de barză se realizează - mai spune Ordinul - cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute. 

Totuşi, legile europene, transpuse în legile românești, spun că barza (Ciconia Ciconia) și alte 270 de păsări sunt clasificate ca fiind specii strict protejate, astfel că intervenția umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă. Desigur, cu excepții. O astfel de excepție este Ordinul de ministru. Există o ordonanță de urgență din anul 2007 care stabilește posibilitatea emiterii unor derogări prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Române. În caz contrar, adică dacă se intervine ilegal asupra cuiburilor, Ministerul Mediului atentionează că “dacă un stat membru al UE nu respecta prevederile legale care protejează speciile sălbatice, atunci acea țară poate risca inclusiv declanșarea procedurilor de infringement”. 

Se cunoaşte că berzele sunt loiale cuibului lor și se întorc în fiecare an la acelaşi cuib dacă locația cuibului a fost aleasă bine, adică dacă pe o rază de 3 și până la 5 km se află destulă hrană. În cele mai multe cazuri, primul care se întoarce este masculul. Odată ajuns la cuib, acesta începe deja să-l îmbunătățească. Asta deoarece, puii de barză de anul precedent au tropăit peste tot și au aplatizat cuibul atunci când l-au folosit drept aerodrom. 

Comenteaza