Cum le-a afectat pandemia pe românce. Dorința lor cea mai “fierbinte” pentru 2021

Cum le-a afectat pandemia pe românce. Dorința lor cea mai “fierbinte” pentru 2021
| Foto: sfatulparintilor.ro

Potrivit unui studiu, utimul an de pandemie a schimbat percepția femeilor din România asupra lucrurilor. 

350  de femei cu vârste cuprinse între 21-52 de ani, au participat la barometrul realizat de Frames în perioada 12-20 februarie 2021.

Pentru 7 din 10 femei, sănătatea a devenit principala preocupare. De la modul în care arată fizic, la prevenţia bolilor, natalitate şi importanţa unei familii sănătoase, româncele sunt mai focusate ca oricând pe rezultate concrete în viaţa personală. Dincolo de provocările profesionale, izolarea impusă de măsurile de restricţie a afectat semnificativ relaţiile sociale, viaţa de familie, valoarea lor, în general percepţia românilor privind realitatea. Pe unii i-a unit, pe alţii, din păcate, i-a despărţit, i-a făcut să-şi reconsidere opţiunile. Printre efectele cele mai evidente se află scăderea numărului căsătoriilor, cauzată în principal de restricţiile COVID, creşterea numărului divorţurilor şi declinul semnificativ al natalităţii.

Potrivit barometrului realizat de Frames, 7 din 10 respondente au declarat că pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viaţă. 64% dintre femei au declarat că au fost afectate cel mai mult de izolarea impusă de măsurile de restricţie. 58% au declarat că munca de acasă a fost o corvoadă şi numai 26% au considerat teleworking-ul drept o măsură pozitivă. 16% au evitat să se pronunţe în această privinţă.

68% au menţionat degradarea relaţiilor sociale (familie, prieteni, rude) drept principal efect negativ. Pentru multe femei, schimbarea rutinei zilnice a generat inclusiv probleme în relaţiile sentimentale. Pentru cele căsătorite sau aflate într-o relaţie în care locuiesc împreună cu partenerul, pandemia le-a pus într-o situaţie inedită. 64% dintre ele au declarat că statul în casă le-a făcut să îşi cunoască mai bine partenerii. Numai 14% au declarat că această situaţie nu a adus niciun fel de schimbări în relaţie.

Pentru femeile neimplicate într-o relaţie, pandemia a generat, de asemenea, efecte negative. 82% dintre femei au declarat că, în 2020, le-a fost dificil să îşi găsească un partener. 43% au apelat la serviciile online, numai 38% au ieşit la întâlniri şi doar 24% au închegat o relaţie pe care o consideră serioasă.

83% dintre respondente au trecut pe lista de priorităţi, pentru 2021, pe primul loc starea de sănătate, incluzând aici şi starea fizică, urmată de locul de muncă (67%), relaţie (54%), familie (47%) şi activităţile gospodăreşti (41%) . Interesant este că din ce în ce mai multe femei sunt interesate de imaginea personală (31%).

Întrebate ce îşi propun, din punct de vedere al stării de sănătate, 52% dintre femei au declarat că vor să meargă la medic trimestrial, 23% lunar şi 17% când au nevoie, informează alephnews.ro.

 

Comenteaza