De ce nu ar trebui să ţinem roşiile la rece înainte de a le consuma

De ce nu ar trebui să ţinem roşiile la rece înainte de a le consuma
Cercetători ai Universităţii Zhejiang explică de ce depozitarea la rece, care poate prelungi termenul de valabilitate al roșiilor, determină scăderea unor compuşi care joacă un rol important, când vine vorba de consumul acestora.

Depozitarea la rece, eficientă pentru a prelungi termenul de valabilitate al roșiilor, se pare că are un impact nedorit asupra aromei roşiei, iar un nou studiu al unor cercetători de la Universitatea Zhejiang, explică de ce.

Potrivit site-ului natureindex.com, în urma unei cercetări americano-chineze, s-a constatat că, anumiţi compuși responsabili de aromă care, atunci cand ajung în aer, răspândesc mirosul specific roşiei, se descompun la temperaturi scăzute, deoarece genele responsabile pentru producerea acestor substanțe volatile se blochează atunci când temperatura mediului în care se află roșiile scade sub 12 grade Celsius. Cu toate acestea, producția de zaharuri și acizi rămâne neschimbată prin răcire.

Odată ce roșiile sunt scoase din frigider, o parte dintre aceste gene de sinteză volatile redevin active, însă multe dintre acestea nu îşi mai revin. 

Un grup de 76 de degustători au confirmat o analiză moleculară care a dovedit că tomatele refrigerate nu mai conţineau aceeaşi cantitate de compuşi volatili responsabili cu difuzarea aromelor şi, de asemenea, au avut un gust mai slab comparativ cu roşiile recoltate cu o zi înainte de consum.

 

 

Comenteaza