DE VIZITAT: Chidea, satul de piatră de lângă Cluj-Napoca

DE VIZITAT: Chidea, satul de piatră de lângă Cluj-Napoca

La aproximativ 40 de kilometri de Cluj-Napoca, pe Valea Borșei, există un loc de poveste, un loc în care timpul își trage sufletul și se lasă în colbul drumului a hodină. Acesta este satul Chidea, satul cu case ”împietrite” în liniștea dintre cerul albastru și pământul încărcat de istorie.

Chidea este satul în care totul este făcut din piatră, de la un capăt la altul. Aici, respectând o tradiție veche de sute de ani, oamenii nu au încetat să scoată de sub dealurile din jurul satului, tuf calcaros. Această rocă vulcanică din care, cu răbdare și pricepere se poate construi orice, nu este foarte simplu de prelucrat. Cei care o folosesc de când lumea spun că aceasta face casă bună cu ciocanul, târnăcopul și dalta. Atunci, care o fi oare misterul care leagă atât de strâns oamenii locului de ”tăria” scoasă din inima dealurilor?

Plimbarea prin satul-muzeu Chidea este o experiență de neratat. Iar imaginea căsuțelor care par a fi copia fidelă a trecutului este una care te face să uiți de tumultul vremurilor și să te lași în voia simplității liniștitoare. Probabil acesta este și sentimentul care-i mână pe cei câțiva clujeni care, pe timpul verii, lasă agitația marelui oraș și se retrag aici, pentru pace și echilibru. MAI MULTE AICI!

Comenteaza