Delfinii din Marea Neagră, decimați de războiul lui Putin. Peste 120 de au fost găsiți morți în zona Odesa

Delfinii din Marea Neagră, decimați de războiul lui Putin. Peste 120 de au fost găsiți morți în zona Odesa

De la 24 februarie în regiunea Odesa au fost găsiți peste 120 delfini morți. Aceștia și-ar fi pierdut viața din cauza utilizării sonarelor de către navele rusești.

Serghei Kostenko, șeful Parchetului Regional Odesa, a anunțat acest lucru la o conferință de presă de la Centrul de Presă Ucraina-Odesa. El a declarat că după începerea invaziei rusești în toată puterea cuvântului în Ucraina localnicii din regiunea Odesa au găsit pe malul Mării Negre numeroase cetacee moarte și animale vii abandonate, relateaxa Odessa Jurnal preluat de Rador.

„Acest fapt indică un comportament atipic al unor animale care au suferit traume acustice”, a declarat Kostenko.

 
El a adăugat că și în alte țări s-au înregistrat fenomene similare, și în special în România, Bulgaria și Turcia. A afirmat totodată că în prezent se desfășoară o anchetă pe baza Articolului 441 (ecocid) din Codul Penal al Ucrainei, referitoare la moartea în masă a delfinilor pe coasta Mării Negre din regiunea Odesa.

Kostenko a declarat că experții au recoltat probe de la cadavre și le-au trimis unor institute de specialitate din Italia și Germania. Acestea vor stabili cauza morții animalelor.

„Însă pista principală în anchetă e aceea că delfinii au suferit răni acustice din cauza utilizării masive a sonarelor de către navele armatei ruse”, a declarat procurorul.

Conform experților, aceste dispozitive afectează organele de auz ale delfinilor, fapt care duce apoi la moartea lor. Anchetatorii așteaptă acum rezultatele testelor.

Peste 80 de specii de animale din Ucraina sunt în pragul extincției din cauza războiului. Invadatorii au bombardat deliberat rezervații naturale, grădini zoologice și adăposturi, ucigând deja peste 10 milioane de animale.

La începutul lui decembrie s-a înregistrat un caz de moarte în masă a păsărilor în rezervația naturală Limanele Tuzlei [pe coasta Mării Negre, între Dunăre și Nistru - n.trad.]. Ministerul ucrainean al protecției mediului și resurselor naturale a alertat deja poliția. În plus, rușii au ucis în mod brutal mai multe păsări rare pe Grindul Arabat [în Marea Azov - n.trad.].

Comenteaza