Descoperire majoră a arheologilor: Placă de calcar cu inscripții din vremea regelui Ezechia al Iudeii

Descoperire majoră a arheologilor: Placă de calcar cu inscripții din vremea regelui Ezechia al Iudeii

Arheologii au reușit să reanalizeze o placă de calcar ce conținea numele regelui Iudeii, Ezechia și care nu fusese pusă în valoare până acum.

Un grup de experți israelieni au arătat că o inscripție descoperită în 2007 conține numele regelui pomenit și de Biblie, Ezechia, fiind prima inscripție de tip „monumental” ce îl comemorează pe unul dintre cei mai importanți conducători ai Iudeii.

În 2007, o placă de calcar a fost descoperită în timpul săpăturilor din zona Izvorului Gihon de către Eli Shukron și Ronny Reich. Fragmentul de mărimea unei mâini (aproximativ 14 x 10 x 5 cm) conține două rânduri de text întrerupte de patru litere mari fiecare. În ciuda faptului că a fost publicată în anul următor, întregul potențial al inscripției nu a fost stabilit imediat - iar o reanaliză a inscripției a dus la concluzia că această inscripție poartă de fapt numele lui Ezechia, a transmis stiripesurse.ro

Regele Ezechia al Iudeii din secolul al VIII-lea î.e.n. este bine cunoscut din arheologie, precum și din Biblie. Numele său este menționat pe prismele regelui asirian Sennacherib, precum și pe mai multe sigilii, recuperate prin săpături sau pe piața antichităților.

Ezechia a fost un personaj biblic, fiul regelui Ahaz și al 14-lea rege al Regatului Iudeii. Se presupune că domnia sa a fost între 715 și 686 î.Hr. Ezechia este unul din cei mai proeminenți regi ai Regatului lui Iuda. El a a asistat la cucerirea Regatului Israel și ducerea în robie a mii de locuitori ai săi de către regele asirian Sargon al II-lea în anul 720 î.Hr și a fost rege al Regatului Iuda în timpul asediului asirian al Ierusalimului de către Senaherib în 701 î.Hr. Asediul a fost curmat de către o plagă care a afectat armata lui Senaherib.

În timpul domniei sale au profețit Isaia și Mica. Ezechia a adoptat reforme religioase care au constat în interzicerea închinării la idoli în Templul din Ierusalim și a restaurat închinarea către YHWH (YAHVE), Dumnezeul lui Israel, cu toate acestea, nu doar pentru Ezechia în special, ci și pentru regii lui Iuda în general, a lipsit un lucru: inscripții de tip „monumental”, sau „stelae”, de genul celor bine cunoscute și păstrate în Asirieni, Babilon și Egipt, precizează www.impact.ro

Acum, însă - printre fragmentele rămășițelor Ierusalimului - a ieşit la iveală această fracțiune păstrată din ceea ce trebuie să fi fost într-adevăr o inscripție de tip "monumental", comemorând unul dintre cei mai mari regi ai lui Iuda, Ezechia. 

Comenteaza