Foto E gata și Castelul Bánffy de la Gilău. Când poate fi vizitat și cât au costat lucrările

E gata și Castelul Bánffy de la Gilău. Când poate fi vizitat și cât au costat lucrările

Un alt Castel Bánffy (de fapt Rákóczi-Wass-Bánffy) este în curs de finalizare, de data asta la Gilău. Acesta se află în proprietatea Fundaţiei Tradiţii Transilvane. Va putea primi vizitatori din primăvara anului viitor, când va deveni centru multifuncțional.

După ce omul de afaceri de origine clujeană Nagy Elek a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, l-a donat Fundaţiei Tradiţii Transilvane. Biroul de arhitectură şi proiectare Tektum Architectură & Artă, precum şi firma de consultanţă şi management de proiecte RegioConsult au primit finanțare europeană pentru restaurare în 2017, iar lucrările au început în 2018 fiind executate de firmele ADD Concept şi Kvadrum Axis.

Valoarea acestora depășete 6 milioane euro. Lucrările vor continua în 2024 cu reamenajarea parcului castelului, costul fiind de 2,15 milioane de euro prin PNRR. 

"Un alt Castel Bánffy (de fapt Rákóczi-Wass-Bánffy) în curs de finalizare, de data asta la Gilău. Aceeași firmă care a lucrat și la Palatul Bánffy din Cluj (Muzeul de Artă). Întotdeauna am știut că se poate! Doar să vrei. Numele unui Mecena? Da: Nagy Elek, care a cumpărat și donat castelul Fundaţiei „Tradiţii Transilvane”. Proiectul: Tektum Architectura & Arta.Constructorii? Eiii, așa da, mai vii de-acasă: ADD Concept şi Kvadrum Axis. Va urma vreodată Iernutul, de pildă?", scrie Lucian Nastasa Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. 

Cea mai veche parte a castelului din Gilău - reședința episcopului - a fost construit la începutul secolului al XV-lea. În jurul ansamblului de clădiri care prezintă stilul gotic s-a conceput castelul renascentist, cu plan regulat și patru turnuri de colț, vizibil și în ziua de azi, care a fost construit între anii 1530-40 la comanda unuia dintre ultimii episcopi catolici din Transilvania medievală, Statileo János (1528-1542). Cea mai importantă transformare a castelului s-a înregistrat în perioada domniei lui I. Rákóczi György (1630-1648), care a demolat vechile clădiri din curtea interioară și a transformat castelul într-un adevărat palat confortabil, reprezentativ: găurile pentru puști au fost tranfosrmate în ferestre, iar lângă zidurile cetății (în locurile în care încă nu erau pe aceea vreme) s-au înșiruit  camere boltite, spațioase, etajate. La începutul secolului al XIX-lea, în anii 1830-40, castelul și-a căpătat forma actuală, însă acesta a ars în 1861. După 1871 castelul a fost reclădit, iar în perioada comunistă clădirea a fost naționalizată. În perioada 1972-2002 castelul a găzduit școala înființată pentru copii cu dizabilități.

 

Comenteaza