Efectele norului de praf saharian la Cluj VIDEO

Efectele norului de praf saharian la Cluj VIDEO
Mai sunt câteva ore şi scăpăm de norul de praf saharian, care s-a abătut de câteva zile asupra României. Dacă la Londra praful deşertic a dat bătăi de cap locuitorilor, la Cluj, norul a plutit la 3 mii de metri deasupra solului. Asta spun cercetătorii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din Cluj, care au măsurat acest fenomen cu ajutorul unor aparaturi peformante, care se mai regăsesc doar în alte 3 oraşe din ţară.

Încă de săptămâna trecută, doi cercetători clujeni stau cu ochii pe aparatura din laborator, dar şi pe cea amplasată pe acoperişul clădirii. Chioar dacă în alte ţări a acoperit tot ce a prins în cale, în România praful deşertic a plutit la o distanta apreciabila de 3 kilometri de sol.

Dar praful nu se măsoară doar de pe acoperiş, ci şi din laborator,acolo unde, un alt cercetător capteaza imagini din atmosferă cu ajutorul unui radar performant, apoi le analizează.

Norul de praf saharian trece pe deasupra României în fiecare an, primăvara, spun cercetătorii, însă în acest an a fost mai dens, decât de obicei.

 

Comenteaza