Foto Europarlamentare 2024. Un popular YouTuber, candidat independent, cu șanse mari să ajungă în Parlamentul European

Un YouTuber în vârstă de 24 de ani ar putea ajunge în Parlamentul European, după ce a candidat independent la alegerile europene.

Este vorba de Fidias Panayiotou, alias Fidias, un YouTuber din Cipru care postează videoclipuri în care realizează „provocări”, fapte bizare, la limita posibilului, cum ar fi „să locuiască gratuit într-un aeroport timp de 10 zile”, „să-l îmbrăţişeze pe Elon Musk” sau „să supravieţuiască 5 zile fără să doarmă”.

Tânărul ar putea obţine un loc în Parlamentul European, deşi după propriile sale declaraţii, nu a fost niciodată interesat de politică sau, mai degrabă, nu a fost interesat până la candidatura sa la alegerile europene.

Fidias a obţinut o avalanşă de voturi în Cipru şi ţinteşte cu îndârjire un loc la Bruxelles. Pentru ţara sa, sunt şase locuri disponibile în Europa, iar unul dintre ele ar putea fi al său.

Fidias are 24 de ani, are peste 2,6 milioane de urmăritori pe YouTube (mai mulţi decât locuitorii Ciprului) şi este, de asemenea, foarte activ pe Instagram şi TikTok. Cariera sa pe reţelele de socializare a început în 2019, odată cu publicarea unor videoclipuri în care realizează „provocări”, relatează Il Messaggero, potrivit Mediafax.

„Nu am votat niciodată în viaţa mea, dar într-o seară mi-am spus «ajunge!»”

În ianuarie, când a anunţat că vrea să candideze, a declarat: „Nu am votat niciodată în viaţa mea: într-o seară mi-am spus că dacă nu votez niciodată şi nu-mi pasă, aceiaşi tocilari vor fi mereu la putere, aşa că am spus «ajunge!». În aprilie, la prezentarea oficială a candidaturii sale, a declarat: „Candidez ca independent pentru că nu vreau să mă încadrez în scheme şi pentru a arăta că nu am interese de partid”.

Fidias a explicat că a candidat nu pentru a câştiga, ci pentru a-i motiva pe tineri să se intereseze de politică.

Conform estimărilor Parlamentului European pe baza datelor naţionale din Cipru, partidul de extremă dreapta Frontul Naţional Popular (Elam), care lipseşte din PE după votul din 2019, pare să fi obţinut un loc. Este vorba despre două locuri pentru independenţi, dintre care unul ar merge la Elam şi celălalt la youtuberul independent Fidias.

Comenteaza