Film cu romii de la Pata Rât, într-un film prezentat la Fabrica de Pensule

Film cu romii de la Pata Rât, într-un film prezentat la Fabrica de Pensule
În cadrul unei expoziţii vernisate la Fabrica de Pensule a fost prezentat şi un filmuleţ cu comunitatea din Pata Rât, realizat de artişti francezi şi spanioli.

O expoziţie care prezintă rolul comunităţilor de migranţi în viaţa unui oraş a fost vernisat joi după-amiază, la centrul de artă contemporană Fabrica de pensule. Expoziţia face parte diintr-un proiect cu titlul "Corespondenţe cetăţeneşti în Europa - migraţiile în centrul construcţiei unei indentităţi europene", derulat de asociaţii din Franţa, Spania şi România.

Expoziţia cuprinde fotografii, texte, desene, dar şi un material video. În cadrul vernisajului, a fost prezentat şi un filmuleţ cu comunitatea din Pata Rât. La eveniment au fost prezenţi inclusiv romi.

Expoziţia face legătura între modul de viaţă al unor comunităţi din Rennes (Franţa), Tarragona (Spania) şi Cluj. În proiect sunt implicaţi artişti, sociologi, fotografi, dar şi arhitecţi.

"În fiecare oraş, patru artişti şi doi cercetători s-au instalat împreună pe timp de o şună, într-un aprtament care a îndeplinit, în acelaşi timp, funcţia de locuinţă şi de spaţiu de primire, întâlnire şi muncă. În Spania, participanţii era români şi francezi, în Franţa, români şi spanioli", a explicat Nicolas Combes, coordonatorul poiectului, într-o broşură de prezentare.

Potrivit lui Combas, proiectul este derulat în contextul înăspririi politicii unor state vizavi de intrartea şi şederea străinilor.

Comenteaza