Flori de soc cu lămâie! Cum faci cea mai bună socată

Flori de soc cu lămâie! Cum faci cea mai bună socată

Socata este una dintre băuturile-vedetă ale verii care nu trebuie să lipsească din frigidere în weekend-urile extrem de călduroase.

Ingrediente socată:

12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
4 lămâi
10 litri de apă
1 kg de zahăr
10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă


Cum se prepară socata

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gist foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. 

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere. Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă! 

Comenteaza