Florin Piersic a avut dosar de securitate. Iar numele său de cod NU era Mărgelatu, ci Păun!

Florin Piersic a avut dosar de securitate. Iar numele său de cod NU era Mărgelatu, ci Păun!
| Foto: b1.ro

Îndrăgitul actor era urmărit de securiști tot timpul. Printre turnători s-au numărat și apropiați. „Piersic e neserios, lipseşte de la repetiţii, face totul pe fugă“, se arată în documente. 

Chiar dacă mulți actori au avut un regim privilegiat în perioada comunismului, nu a fost și cazul lui Florin Piersic. Actorul a fost „filat” de Securitate, mai mult decât alți colegi de breaslă și nu pentru că ar fi vorbit împotriva sistemului sau că ar fi intenționat să fugă din țară, ci tocmai datorită notorietății sale. 

Potrivit Fanatik.ro, în anul 1986, când Securitatea a început să-i asculte convorbirile telefonice, Florin Piersic era angajatul Teatrului Național din București. Conform unei note a UM 0800/S București a Ministerului de Interne, emisă către Comitetul de partid al Sectorului 1, notată cu antetul „strict secret”, șeful unității a cerut să se ia „măsuri de verificare complexă de către organele noastre a numitului Piersic Florin, născut la 27.1.1936 în Cluj, semnalat că întreține relații suspecte cu cetățeni străini, bazate pe celebritatea sa. Sus-numitul este membru PCR și activează în organizația de bază de la Teatrul Național din București”.

Dosarul lui Florin a purtat indicativul „Păun”. Amuzant este faptul că securiștii au dat dovadă de totală lipsă de imaginație, deoarece „Păun” era și numele dosarului de urmărire al dramaturgului Paul Everac.

Dincolo de ascultarea convorbirilor telefonice, nu mai puțin de cinci turnători au umblat pe urmele lui Piersic. Îl urmăreau zi și noapte, pentru că auziseră că actorul avea relații de amiciție cu o fată ce călătorea des de la Viena la București și în geanta căreia s-au găsit, la punctul de frontieră Borș, mai multe exemplare ale publicației anticomuniste „Libertatea”, care apărea în acea perioadă la New York.

Pe parcurs, securiștii au aflat că artistul o cunoștea demult pe respectiva fată, de la Timișoara și că ea i-ar fi depus la Banca de Comerț Exterior valuta necesară pentru ca el să poată călători în străinătate. Prin sursele „Vică”, „Remus”, „Caius”, „Gin” și „Ramona” s-a stabilit că „numita Diana Cosma l-a vizitat de mai multe ori și au fost văzuți împreună la mai multe turnee prin țară, dar și pe platourile de filmare de la Buftea”.

În dosarul lui „Păun” apar mai multe caracterizări făcute de colegii de breaslă, care nu au, însă, legătură cu respectiva cauză. Așa-zișii „prieteni” ai lui Florin l-au trădat în toate modurile. Au scris despre viața sa amoroasă, dar și despre cum se comporta în spatele scenei. Delatorii susțineau că joacă poker pe bani, că nu este serios și că nu vine la repetiții…

Iată cum îl descria sursa „Gin”, probabil amețită din pricina numelui conspirativ: „Actor talentat, cu nivel profesional ridicat, un om matur ca vârstă, dar rămas la vârsta adolescenței, ca minte. Unul dintre cei mai mari mincinoși! Colegilor și amicilor nu le inspiră niciun fel de încredere. Nimeni nu-l ia în serios. Profesorul este nemulțumit de evoluția carierei lui, dar el însuși e vinovat de aceasta. Este neserios, lipsește de la repetiții, nu învață rolurile, face totul pe fugă. Este recalcitrant. A refuzat la ultima stagiune două roluri”.

Un alt informator își amintea că Florin Piersic și-a cumpărat un Ford care a costat 30.000 de lei, cu bani împrumutați de la diverse cunoștințe. Unii colegi îl apreciau pentru că ajuta mulți amici să meargă în străinătate, întrucât „avea cunoștințe la Serviciul Pașapoarte”. 

Din actele depuse la dosar, reieșea că nu exista vreun turneu pe care Florin Piersic să-l pregătească, fără ca turnătorii să nu anunțe organele de Securitate că actorul ar dori să rămână peste graniță. Cu toate acestea, de fiecare dată Florin a revenit acasă.

 

Comenteaza