Florin Salam, scrisoare către Guvern: „Asta vrem, domnule Orban, să muncim. Nu aşteptăm pomeni"

Florin Salam, scrisoare către Guvern: „Asta vrem, domnule Orban, să muncim. Nu aşteptăm pomeni"
| Foto: mediafax.ro

Aproape 100 de cântăreţi din România au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită guvernului ca şi artiştii să beneficieze de schema de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural. 

Printre cei care au semnat se numără și vedetele de televiziune Delia, Loredana, Ştefan Bănică, Horia Brenciu şi Smiley.

„Mult stimate şi iubite premier, dragă domnule Ludovic Orban, vă scriu aceste rânduri cu lacrimi în ochi, ca de la artist la artist, în numele a peste 550 de manelişti din toată ţara şi de peste hotare, care în urma pandemiei a rămas decât şomeri. Este datoria noastră să tragem un semnal de alarmă: aşa nu se mai poate! Trebuie să mănânce şi gurile maneliştilor ceva, nu decât bugetarii, vedetele de carton şi eroii din linia întâi.

În primul rând vreau ca să subliniez importanţa muncii noastre privitor la societate. Oricine a avut o nuntă, un botez, o înmormântare, ştie câte parale face muzica. Fără muzică degeaba avem specialişti epidemiologi de renume universal, saloane ATI ca-n vest şi vaccine anti-Covid făcute acasă la domnu' Bill Gates.

Şi degeaba avem miniştri de Cultură, de Sport şi de Educaţie. Ţara este foarte tristă fără noi. Aşa cum se ştie, de opt luni de zile suntem în şomaj tehnic. Nu avem nimic de lucru. Miliţia, securitatea şi organele lui Arafat ne hărţuieşte peste tot, mai rău ca pe hoţii de cai. Ne pândeşte prin subsoluri de bloc, prin cluburi ascunse şi ferme de găini părăsite, să vadă unde mai cântăm la negru, ilegal, ca să aducem şi noi o pâine pe masa la copilaşii noştri.

Am ajuns la capătul răbdării, domnule Orban! Ne doare sufletul, ne doare mintea şi ne doare stomacul de foame. N-am vrut să cerşim cu mâna întinsă, cum face alde Delia, Chirilă şi Bănică. Avem şi noi onoarea noastră de manelişti, dar nu se mai poate! Această discriminare între cântăreţii de muzică foarte uşoară şi manelişti ne doare cel mai tare.

Să nu ajungem şi noi, Doamne fereşte, ca-n America. Să nu ieşim pe străzi, ca BLM-ul şi Antipa, să dăm în cap la oameni nevinovaţi, să dărâmăm statuia lui Horia Brenciu şi să ciordim papucii Nike din magazine.

Dragă domnule Orban, cântăreţii de manele are bun simţ. Chiar dacă nu câştigăm vreun ban la panarame de emisiuni de televiziune ca Ai Umor, Ai Talent sau Ai Ics Factor, cum face alţi cântăreţi (care nu este dujmanii noştri!), măcar nu venim în faţă la Palatul Victoria să cerem de pomană.

Măcar avem obraz ca după ce spargem 20 de mii de euro la plajă în Maldive (ca cântăreaţa Delia) să nu semnăm scrisori deschise că suntem fomişti, că ne chiorăie maţele şi vrem milioane de euro de la buget. Nu! Noi, maneliştii, nu cerem de pomană, să fie clar! Vrem decât să fim lăsaţi să cântăm, să ne facem meseria cum ştim noi mai bine.  

Mai este câteva zile de campanie electorală. Mai este timp. Dacă Biserica a trecut de partea la PSD-eu, haideţi să trecem şi noi, maneliştii, de partea la PNL-eu. Să facem împreună nişte cântări în toată ţara, cu mască şi cu distanţă, să aibă şi domnu' Iohannis ”parlamentu' meu”.

Asta vrem, domnule Orban, să muncim. Nu aşteptăm pomeni, că ştiţi cum se zice, pomana îngraşă şi noi avem deja nişte kilograme în plus de la pandemie.

În încheiere vă mulţumesc mult pentru atenţie şi vă dedic fără număr aceste versuri frumoase, scrise din inima mea pe o bancnotă de 500 de euro rătăcită prin portofel:

”Beau plângând de supărare / Au, au, au, inima doare / N-am un ban în buzunar / Parc-aş fi un găinar / Vreau modelul suedez / Dar degeaba mă-ncordez / Cânt şi eu mai pe la dos / Căci guvernu-i duşmănos / Şi dă bani, la o adică / Doar lui Brenciu şi Bănică!”

Semnat: Florin Salam, şeful Sindicatului Naţional al Maneliştilor din România”.

Comenteaza