Folosirea dronelor va fi reglementată la nivel european

Folosirea dronelor va fi reglementată la nivel european
Comisia Europeană a propus stabilirea de noi standarde stricte pentru reglementarea activităților dronelor civile - sisteme de aeronave pilotate de la distanță.

Noile standarde vor acoperi domeniile siguranței, securității, vieții private, protecției datelor, răspunderii și asigurărilor. Scopul urmărit este de a permite industriei europene să devină un lider mondial pe piața acestei tehnologii emergente, asigurând în același timp activarea tuturor garanțiilor necesare. Dronele civile sunt din ce în ce mai utilizate în Europa, în țări precum Suedia, Franța și Marea Britanie; ele sunt prezente în diferite sectoare, însă cadrul care reglementează activitatea acestora este fragmentat. La nivel național se aplică normele de siguranță de bază, însă ele diferă de la un stat membru la altul.
 
Vicepreședintele CE, Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat: „Dronele civile pot detecta eventuale avarii ale podurilor rutiere și feroviare, pot monitoriza catastrofe naturale precum inundațiile și pot stropi culturile cu extremă precizie. În viitor, ele v-ar putea chiar livra cărțile cumpărate de la detailistul dvs online preferat. Dar multe persoane, printre care și subsemnatul, se preocupă de anumite aspecte legate de aceste dispozitive, cum ar fi siguranța, securitatea și protecția vieții private. Aeronavele pilotate de la distanță vor traversa frontierele, iar industria de profil se află încă în fază incipientă”. 
  
Tehnologia dronelor civile se află în proces de maturizare, oferind un potențial semnificativ de creștere economică și creare de locuri de muncă. În următorii 10 de ani ea ar putea reprezenta 10% din piața aviației, adică 15 miliarde de euro pe an. Standardele UE se vor baza pe principiul că dronele civile trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel asigurat de operațiunile aviatice cu echipaj uman. Datele colectate de drone trebuie să respecte normele în materie de protecția datelor, iar autoritățile de protecție a datelor trebuie să monitorizeze colectarea și prelucrarea ulterioară a datelor cu caracter personal.

Dronele civile pot face obiectul unor eventuale acțiuni ilegale și amenințări la adresa securității, la fel ca orice altă aeronavă. Actualul regim de răspundere civilă a fost stabilit mai ales pentru aeronavele cu echipaj uman, în cazul cărora masa (începând de la 500 kg) determină valoarea minimă a asigurării. Comisia va evalua necesitatea modificării normelor actuale, pentru a se ține seama de particularitățile aeronavelor pilotate de la distanță. În 2014, CE va efectua o evaluare aprofundată a impactului, pentru a examina problemele și pentru a defini cele mai bune căi de soluționare a acestora.

Etichete
Comenteaza