Google lansează rivalul ChatGPT care va fi disponibil și în România

Google lansează rivalul ChatGPT care va fi disponibil și în România
| Foto: Mojahid_Mottakin - Depositphotos.com

Gigantul american Google lansează Bard, chatbot-ul conversaţional bazat pe AI, şi în România. Bard, un rival pentru ChatGPT este gratuit, şi răspunde şi în limba română. La dezvoltarea Bard au lucrat şi români.
 

Gigantul american Google a lansat astăzi în Europa, inclusiv în România şi limba română, Google Bard - un chatbot conversaţional bazat pe AI care concurează cu deja foarte popularul ChatGPT, şi care are capabilităţi asemănătoare (este capabil să comunice şi să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări şi întrebări) dar şi funcţionalităţi suplimentare, cum ar fi cea de a citi mesaje în limba română, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

La dezvoltarea „rivalului” ChatGPT au lucrat și români

La echipa de dezvoltare a Bard au lucrat şi ingineri din România, care au contribuit la dezvoltarea capabilităţilor lui în română, a declarat într-o întâlnire cu media Jack Krawczyk, machine learning trainer şi cercetător la Google.

„În ceea ce priveşte limba română, avem mulţi colegi care lucrează în echipa Bard şi sunt vorbitori nativi de limba română”, a spus Krawczyk. El nu a răspuns întrebării ZF cât de mare e diferenţa de performanţă între capcitatea Bard de a înţelege româna faţă de engleză.

Iată principalele date comunicate de Google despre Bard:

-Bard se bazează pe informaţii la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri proaspete, de înaltă calitate.

-Bard generează în limba română diferite formate de text creativ - de la poezii, cod, scripturi, e-mail, mesaje etc - şi va răspunde la întrebări într-un mod cuprinzător şi informativ. De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul „Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei şi fasole verde”, „Rezumă următorul video” sau „Fă-mi un rezumat al următorului text”, „Dă-mi câteva sfaturi care să mă ajute să citesc mai multe cărţi anul acesta” sau „Ajută-mă să scriu un text despre cei mai cunoscuţi scriitori români în străinătate”.

-Bard este disponibil, inclusiv în limba română, la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacţiunea se poate face prin text scris sau voce.

Iată câteva dintre funcţionalităţile Bard:

-Răspunsuri multiple: De multe ori, utilizatorul poate alege dintre mai multe variante de răspuns, de la care să continue conversaţia cu Bard. Diferitele variante sunt disponibile într-o opţiune care se găseşte în dreapta sus a interfeţei.

-Google it: Cu toate că este o experienţă independentă de Google Search, Bard poate fi folosit şi pentru a căuta pe Google pentru a afla mai multe informaţii din mai multe surse. Utilizatorul de Bard are la dispoziţie butonul „Google it”, care deschide o căutare pe subiectul indicat în conversaţia cu Bard.

-Ascultă răspunsurile: Interacţiunea cu Bard se poate face pe voce, iar utilizatorii pot asculta răspunsurile primite, opţiunea fiind disponibilă inclusiv în limba română. Facilitatea este de ajutor mai ales atunci când trebuie trebuie să auzi pronunţia corectă a unui cuvânt sau expresii.

-Ajustează răspunsurile: Utilizatorii pot schimba tonul şi stilul în care Bard răspunde, având cinci opţiuni: simplu, lung, scurt, profesional şi relaxat. Această opţiune este în prezent disponibilă doar în engleză, dar va fi extinsă în curând şi la alte limbi.

-Scrie şi analizează cod: Bard poate ajuta programatorii şi dezvoltatorii prin generare de cod, analiză şi explicaţii. Codul Python poate fi exportat în Google Colab şi, cel mai recent, către Replit.

-Imagini în comenzi: Bard înglobează capabilităţile Google Lens de a interacţiona cu imagini. Utilizatorii pot încărca imagini în comenzile introduse, iar Bard le va analiza şi va răspunde, fie că este vorba despre mai multe informaţii despre o imagine sau inspiraţie pentru textul care să o însoţească. Această funcţionalitate este disponibilă în engleză şi va fi extinsă în curând către alte limbi.

Fiind o tehnologie experimentală, Bard poate uneori să dea răspunsuri inexacte sau incorecte. Dacă utilizatorii primesc un răspuns de acest fel, dacă nu se simt în siguranţă în interacţiunea cu Bard, întâlnesc orice altă problemă sau doar vor să-şi împărtăşească părerea despre utilizarea Bard, au la dispoziţie o secţiune unde pot foarte uşor să transmită „feedback”. În mod implicit, Google stochează activitatea din Bard timp de până la 18 luni, dar acest interval se poate modifica de către utilizator la o perioadă de la 3 la 36 de luni. De asemenea, această opţiune poate fi dezactivată complet, iar activitatea din Bard poate fi ştearsă cu uşurinţă de la g.co/bard/myactivity.

Comenteaza