Hotel Melody: de la asociaţie de maici, la cămin studenţesc, la primul club de noapte din Cluj

Hotel Melody: de la asociaţie de maici, la cămin studenţesc, la primul club de noapte din Cluj

Anul în care a fost construit hotelul Melody nu este cunoscut, dar stilul neoclasic timpuriu indică faptul că a fost ridicat în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Prima instituție financiară locală, o casă de ajutor social a funcționat aici în 1858, apoi clădirea a fost achiziționată de Statusul Catolic care a dat-o în folosință lui Ferenc Plihál. Acesta a amenajat aici un hotel modest, dar primitor (Hotelul Pánnonia).

În 1891, înfățișarea hotelului suferă modificări profunde: colțul este înzestrat cu un turn, iar la primul etaj sunt amplasate două balcoane cu balustrade din fier forjat care taie linia simplă și austeră a clădirii, conferindu-i un aer somptuos. Noul chiriaș, Gábor Nagy, care mai deținea un restaurant, o grădină de vară și o cafenea l-a re-denumit Hotel Central.

Destinația clădirii a fost schimbată în 1920 când Asociația Socială a Maicilor a deschis aici un stabiliment în care lucrau doar femei. Transformată imediat după naționalizare (1949) în cămin studențesc, asemenea Hotelului New York aflat în colțul dinspre strada Napoca al Pieței Unirii, clădirea a redevenit hotel în anii ‘60.

În perioada comunistă, hotelul numit acum Melody a avut o alură occidentală, aici fiind deschis primul club de noapte al Clujului.

Comenteaza