Iarna în Clujul de altădată. Baluri şi competiţii de patinaj în Grădina Miko şi pe lacul Chios

Iarna în Clujul de altădată. Baluri şi competiţii de patinaj în Grădina Miko şi pe lacul Chios

Patinoarele Clujului sunt luate cu asalt, iarnă de iarnă, de copii şi de adulţi iubitori de mişcare şi distracţie. Fie că vorbim de patinoarul din Piaţa Unirii, de cele din incinta unor complexuri comerciale sau, dacă e destul de frig afară, de cel natural format pe lacul Chios din Parcul Central. Ştiaţi însă de Asociaţia Clujeană de Patinaj şi de balurile pe gheaţă de la finalul anilor 1800?

Un articol publicat pe site-ul corbiialbi.ro, intitulat "Regi ai gheţii la Kolozsvár (Cluj)", vorbeşte despre începuturile patinajului la Cluj-Napoca. Vorbim despre anul 1971, pe gheaţa lacului din Grădina Miko. Câţiva ani mai târziu, a luat fiinţă Asociaţia Clujeană de Patinaj (ACP), care a asigurat un cadru organizat pentru acest sport şi a început organizarea concursurilor locale. 

Lacul îngheţat din Grădina Miko s-a transformat într-un patinoar bunicel. Zona neîngheţată din jurul izvorului a fost marcată şi împrejmuită cu parmaclâcuri şi steguleţe. Lângă lac este o bodegă, care găzduieşte şi o magazie pentru patine. Pe malul lacului cântă formaţia lui Pongracz, pe care o ascultă un public ales, provenit îndeobşte din rândul aristocraţiei. 

Aşa a fost descrisă serbarea pe gheaţă organizată în 19 decembrie 1871 pe gheaţa lacului din Grădina Miko, într-un articol publicat în gazeta Magyar Polgar. Acest eveniment a marcat începutul istoriei patinajului clujean.  Grădina Miko a fost deci locul în care s-a practicat pentru prima oară patinajul la Cluj. E drept că lacul care s-a aflat acolo a fost astupat în anii 1890, când s-au construit clădirile universităţii. MAI MULTE AICI!

Etichete
Comenteaza