Iernile în Clujul de altădată: derdelușurile de pe Dealul Mic și stegulețele metalice cu „Gheață în parc!”

Iernile în Clujul de altădată: derdelușurile de pe Dealul Mic și stegulețele metalice cu „Gheață în parc!”

În Transilvania, o iarnă deosebit de grea a fost cea din anul 1929, iar în sud-estul și estul României, iarna din anul 1954 a fost considerată cea mai cumplită din a doua jumătate a secolului XX.

O iarnă grea a fost de asemenea iarna 1984-1985, atunci când s-au și întrerupt programele la televiziunea publică, emisia fiind fixată la două ore zilnic, iar posturile regionale de radio și-au întrerupt și ele activitatea. Mașinile particulare nu au avut voie să circule, iar cele ale instituțiilor de stat, au circulat cu restricții.

Conform clujwebstory.ro, cele mai cunoscute derdelușuri din zona centrală erau pe așa-zisul Deal Mic, zona dintre străzile Titulescu și Moșoiu. Copiii din zonă aveau o sanie enormă, prevăzută cu volan, frână de mână și de picior, pe care încăpeau zece persoane. 

La mare căutare era patinoarul din Parcul Central. Din decembrie până în februarie, patinoarul natural era funcțional. Cei care patinau aveau o ținută specifică: pulovere cu dungi orizontale alb-albastru marin. Cele mai eficiente mijloace de comunicare a faptului că se putea patina, erau plăcuțele metalice albastre amplasate pe stâlpii din oraș, în forma unor stegulețe pe care era scris: „Gheață în parc!”

Comenteaza