Imaginile video surprinse în trafic, probe la Poliţie

Imaginile video surprinse în trafic, probe la Poliţie

Pozele şi videoclipurile surprinse de şoferi în trafic vor putea să stea la baza emiterii unor sancţiuni de către Poliţia Rutieră.

Un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne prevede că șoferii vor putea fi amendați și pe baza înregistrărilor surprinse în trafic.

Potrivit proiectului, polițistul rutier va putea constata „contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic”, care a surprins manevrele agresive într-o înregistrare audio-video sau video. Sesizarea trebuie să conțină în mod obligatoriu: datele de identificare și datele de contact ale persoanei care sesizează comportamentul agresiv, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării video, data, ora, locul sau orice informaţii care conduc la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională și înregistrarea video respectivă. Totodată, înregistrarea trebuie să prezinte anumite caracteristici, precum „semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive”.

Reprezentanții MAI susțin că datele celor care trimit Poliției astfel de înregistrări nu vor ajunge pe mâna șoferilor vizați:

„Poliția Rutieră asigură confidențialitatea datelor cu caracter personal ale participantului la trafic ce a formulat sesizarea (…), acestea urmând a fi puse la dispoziție, la cerere, exclusiv organelor de verificare și control sau organelor judiciare, după caz”.

Proiectul va intra în dezbatere publică săptămâna aceasta.

Comenteaza