În anul 1921, o delegație de 200 de italieni sosea la Cluj...

În anul 1921, o delegație de 200 de italieni sosea la Cluj...

Ei nu erau la vreo săptămână a modei, ci aduceau la Cluj o copie a statuii Lupa Capitolina. Era un dar al municipalității orașului Roma, ca simbol al moștenirii latine comune.

Victor Pop, primarul de atunci al Clujului, a primit legația și, cu ceva timp înainte, a comandat un soclu prevăzut cu un basorelief al împăratului Traian şi cu inscripţia: ALLA CITTÀ DI CLVJ, ROMA MADRE, MCMXXI.

Se pare că întregul oraș a fost împodobit cu steaguri ale celor două țări, iar clujenii au așteptat în stradă trecerea delegației, care a fost primită la gară cu flori și în urale. Statuia a fost inițial amplasată în actuala Piață a Unirii, în fața grupului statuar Mattia Corvin, și a fost dezvelită cu salve de tun.

Istoricul Mihai Bărbulescu vorbește într-un articol despre călătoria statuii prin Cluj, dar și despre legendele urbane din jurul ei. În anul 1967, statuia a revenit în forul public, după o perioadă în care a fost ascunsă, și a fost amplasată în fața clădirii centrale a Universității, pe strada M. Kogălniceanu. În acea perioadă circula gluma cum că cei doi copii ar fi Babeș și Bolyai, după cum apărea scris pe fațada Universității.

Ulterior, statuia a fost mutată în capătul dinspre Piața Unirii și Bulevardul Eroilor, pe locul unde acum este amplasat Monumentul Memorandiștilor. O vreme a fost găzduită și în lapidarul MNIT, ca ulterior să fie așezată acolo unde este și azi, pe Bulevardul Eroilor.

Mai multe lucruri despre Cluj în expoziția ”Istoriile Clujului”, care vă așteaptă de marți până duminică la etajul 1 al MNIT.

Comenteaza