Foto Lacurile Gheorgheni, fosta pepinieră şi pârâul Becaş

Lacurile Gheorgheni, fosta pepinieră şi pârâul Becaş

SOS Parcul Est a publicat câteva imagini de care foarte puţini clujeni îşi mai aduc aminte din zona lacurile Gheorgheni, fosta pepinieră şi pârâul Becaş.

Istoria Parcului Est! Proiectul datează încă din anii ‘60, iar în anii '80 se întindea pe 110 ha, cu pistă de canotaj, ștrand și legătură spre Băile Someșeni

Primăria Cluj-Napoca se pregătește, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, să lanseze concursul international de soluții pentru amenajarea Parcului Est, propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017.

Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor Clujului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, că proiectul Parcului Est datează încă din anii ‘60, când arhitecta Natalia Helgiu propune “Parcul Tineretului”, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodată.

Proiectul a fost reluat în 1984 și regândit de către arhitectul Mitrea, care propunea un parc de agrement și sport pentru toate vârstele, cu zone de promenadă, pistă de canotaj, ștrand, un stadion, miniamfiteatru și pavilioane de alimentație publică. Parcul ar fi trebuit să aibă 110 ha, față de cele 54 promise în prezent.

Mai multe AICI!

Promenadă, piste de alergare şi cicliste pe malul lacului Gheorgheni. Boc: "Va fi una dintre cele mai frumoase zone de agrement din România"

Consilierii locali au aprobat proiectul și indicatorii tehnico-economici privind amenajarea malurilor Lacul 1 din Gheorgheni. 

Potrivit studiului de fezabilitate, în preajma locului vor fi amenjate 900 de metri pătrați de piste de biciclete, peste 1.000 de metri pătrați de zone pietonale și 1.600 de metri pătrați de zonă verde. Lucrările sunt estimate să coste circa 3 milioane de lei, bani de la bugetul local, în principal. Durata de realizare este de 5 luni, din care 2 luni realizarea și implementarea proiectului, iar 3 luni pentru execuția propiu-zisă.


Lacul 1 din Gheorgheni, cunoscut sub denumirea de ”Lacul fără fund” face parte din rețeaua de spații verzi ale municipiului, al cărui proces de transformare într-o zonă de agrement a început încă din anii `70, după finalizarea construcțiilor de amenajare. Lacul a devenit o adevărată atracție de petrecere a a timpului liber, unde locuitorii puteau să se plimbe cu barca sau să facă primbări pe malul lacului.

Zona care urmează să fie reabilitată este terenul adiacent malului nordic al lacului 1, care în prezent este „nesatisfăcătoare și cu un aspect estetic dezolant. Zona este nemodernizată (pământ, balast, piatră și pe alocuri asfalt degradat)”, se arată în studiul de fezabilitate.

Scopul lucrărilor de amenajare este completarea tronsonului sudic al lacului (amenajat între 2012-2013), în vederea realizării unui circuit continuu în jurul lacului, respectiv amenjarea terenului pentru funcțiuni de petrecere a timpului liber: promenadă, trasee pietonale și cicliste, zonă de recreere și odihnă, refacerea cadrului natural plantat, amplasare de mobilier urban și iluminat public.

Comenteaza