Legea a fost promulgată: Minorii nu mai pot cumpăra țigări electronice! Vezi la cât pot ajunge amenzile

Legea a fost promulgată: Minorii nu mai pot cumpăra țigări electronice! Vezi la cât pot ajunge amenzile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun.

Actul normativ promulgat de către şeful statului extinde interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Totodată, este interzis pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

De asemenea, instituţiile de învăţământ au obligaţia de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.

Este interzisă şi „comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun”, dar și prin dispozitive de tipul easybox/locker.

Totodată, acest tip de produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: "Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului".
 
Mai mult, actul normativ prevede că „în scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate”.

Pentru nerespectarea legislației, iniţiativa legislativă introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.
 

Comenteaza