Lonely Planet: cele mai bune destinaţii ale anului 2014

Lonely Planet: cele mai bune destinaţii ale anului 2014
Brazilia, Antarctica şi Scoţia sunt ţările cele mai bune de vizitat anul viitor, potrivit celei mai aşteptate astfel de ierarhii,dată publicităţii săptămâna trecută.

Motivaţia din spatele locului 1 este evidentă: Brazilia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal. În ce priveşte Antarctica, care de fapt nici nu este o ţară, trebuie spus că anul viitor se împlinesc 100 de ani de la expediţia polară a lui Ernest Shackleton. Plasarea Scoţiei pe podium ţine de organizarea în Glasgow a Jocurilor Commonwealth-ului, dar şi de declararea anului 2014 ca fiind „Year of Homecoming" - o iniţiativă guvernamentală dedicată celebrării moştenirii culturale şi gastronomice a Scoţiei.

La nivel de oraşe, topul este condus de „clasicul" Paris, oraş care anul trecut nu a ajuns în top 10, exoticul Trinidad şi nou-descoperitul Cape Town.

Cele mai bune regiuni de vizitat în 2014 sunt Sikkim (India), Kimberly (Australia) şi Yorkshire (Anglia). De remarcat ascensiunea turistică a comitatului englez, care a câştigat şi titlul de cea mai bună destinaţie a anului la World Travel Awards (WTA). Toate aceste premii vin după ce, timp de trei ani (2010-2013), campaniile de promovare turistică ale comitatului au fost multipremiate la nivel continental şi global.
La capitolul „destinaţii care îţi oferă cea mai bună valoare a banilor" (best value for money), locul 1 în topul Lonely Planet este ocupat, previzibil, de insulele greceşti, care beneficiază de o scădere a preţurilor, în contextul crizei în care se află Grecia de câţiva ani. Locul 2 a revenit „călcâiului" Italiei, mai exact regiunea Puglia, iar pe locul 3 s-a situat Nicaragua.
Dintre destinaţiile apropiate de România, Macedonia fost plasată de specialiştii Lonely Planet pe locul 9 în topul ţărilor de vizitat în 2014, iar Bulgaria, pe locul 4, ca destinaţie „best value for money".

Este al nouălea an în care brandul de ghiduri turistice face astfel de ierarhii.

Top 10 ţări pentru 2014

1. Brazilia
2. Antarctica
3. Scoţia
4. Suedia
5. Malawi
6. Mexic
7. Seychelles
8. Belgia
9. Macedonia
10. Malaezia

Top 10 regiuni pentru 2014

1. Sikkim, India
2. Kimberly, Australia
3. Yorkshire, Anglia
4. Hokuriku, Japonia
5. Texas, SUA
6. Victoria Falls (Zambia/Zimbabwe)
7. Mallorca, Spania
8. Coasta de Vest, Noua Zeelandă
9. Hunan, China
10. Ha'apai, Tonga

Top 10 oraşe pentru 2014

1. Paris
2. Trinidad
3. Cape Town
4. Riga
5. Zurich
6. Shanghai
7. Vancouver
8. Chicago
9. Adelaide
10. Auckland

Top 10 destinaţii „Value for Money" 2014

1. Insulele Greceşti
2. „Călcâiul" Italiei (Puglia)
3. Nicaragua
4. Bulgaria
5. Portugalia
6. Fiji
7. Mexic
8. Karnataka, India
9. Palawan, Filipine
10. Etiopia

 

Comenteaza