Lupta cu prejudecăţile: povestea a doi tineri nevăzători în căutarea unui loc de muncă VIDEO

Lupta cu prejudecăţile: povestea a doi tineri nevăzători în căutarea unui loc de muncă VIDEO
Într-o lume în care programele de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi sunt pe buzele tuturor, tinerii cu deficienţe de vedere încă se zbat cu prejudecăţile angajatorilor atunci când vor să se integreze pe piaţa forţei de muncă. Deşi au CV-uri atrăgătoare, în care sunt menţionate studii superioare, masterate sau doctorate în diverse domenii, la interviu angajatorii se împiedică de ...ochelarii sau de lupa tinerilor dornici să muncească.

Robert şi Lucia Filip sunt doi tineri cu deficiențe vizuale severe. Ochelarii cu dioptrii groase sau lupa care îi ajută să vadă, nu îi împiedică să aibă o viaţă normală. Şi-au întemeiat o familie, au făcut credit să îşi cumpere o casă a lor, dar zilnic se izbesc de prejudecăţile celor din jur. Robert a rămas anul trecut fără locul de muncă pe care îl avea la Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj. Vreme de un an şi-a tot căutat de lucru, însă mereu angajatorii l-au refuzat atunci când le spunea că are probleme cu vederea.

De aceleaşi probleme se loveşte şi soţia sa, studentă în ultimul an la Sociologie şi Asistenţă Socială.

Deşi statul român le oferă angajatorilor facilităţi dacă angajează oameni cu dizabilităţi, aceştia refuză din start un candidat cu deficienţe. Pentru a da un exemplu de urmat, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj a angajat două fete cu deficienţe de vedere care să se ocupe de consilierea angajatorilor.

La Cluj-Napoca funcţionează un liceu pentru cei cu deficienţe de vedere, dar şi o secţie de psihopedagogie specială unde tinerii cu dizabilităţi pot să urmeze mai uşor studii universitare.

Anual, numai la Cluj-Napoca, aproximativ 20 de tineri cu deficiențe de vedere ies de pe băncile facultăților. Chiar dacă sunt bine pregătiţi, aceşti absolvenți reuşesc cu greu să îşi facă loc pe piaţa forţei de muncă.

Comenteaza