Meryl Streep, în rolul unei clujence. Actrița a luat premiul OSCAR

Meryl Streep, în rolul unei clujence. Actrița a luat premiul OSCAR

Olga Lengyel a fost soția doctorului Miklós Lengyel, proprietarul Sanatoriului Lengyel (azi Clinica de Pediatrie 2). Olga a devenit celebră după ce povestea vieții sale, care a stat la baza unui roman, ecranizat în filmul „Alegerea Sophiei”, a răvășit o lume întreagă. Meryl Streep a fost recompensată pentru acest rol tulburător cu premiul Oscar.

Sanatoriul Lengyel a fost primul spital de recuperare din Cluj. Clădirea cu subsol, parter, două etaje și o terasă generoasă la ultimul etaj, aflat pe strada Crișan, nr. 3-5, avea 80 de paturi. Activitatea medicală se desfășura în patru secții (obstetrică și ginecologie, boli interne, aparat Röntgen, electroterapie) și un laborator. Existau posibilități multiple de recuperare, inclusiv prin regim alimentar dietetic. În acest stabiliment existau la internare solicitări atât pentru cură de slăbire, cât și pentru cură de îngrășare.

Familia Lengyel a fost deportată la Auschwitz în 1944, loc de unde doctorul Lengyel și cei doi copii nu s-au mai întors. MAI MULTE AICI!

Comenteaza