Foto „Micii Meșteri Mari” ai Clujului! Au pictat icoane pe sticlă, au modelat în lut și au învățat legende din Transilvania

Zeci de elevi au fost, timp de o săptămână, la Școala de vară „Micii Meșteri Mari”, care a fost organizată în Gherla, județul Cluj.

Organizată de Primăria și Consiliul Local Gherla, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, tabăra s-a desfășurat în perioada 3-7 iulie 2023, la Muzeul de Istorie din oraș.

Potrivit reprezentanților CJPCT Cluj, în fiecare zi, între orele 10:00 -13:00, cei peste 60 de copii au petrecut într-un mod creativ și relaxant. Activitățile s-au derulat și în acest an sub coordonarea profesoarei Daniela Katona.

Principala activitate desfășurată pe parcursul a trei zile, atelierul de pictură icoane pe sticlă, coordonat pr. iconar Onișor Cîmpean, a fost dedicată elevilor care au participat la concursul „Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale”. În paralel, cei mici au luat parte la alte ateliere de meșteșuguri, unde au confecționat podoabe din mărgele, au modelat în lut, au pictat pe lemn, pe gips și pe hârtie, dar au împletit și fire.

Totodată, lect. asociat dr. Gabriel Virgil Rusu de la Facultatea de Istorie și Filosofie- Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, le-a prezentat celor mici legende și povești din Transilvania, dar i-a ajutat să descifreze și tainele amprentelor.

Joi, 6 iulie, copiii au participat la atelierul de gastronomie, sub îndrumarea meșterilor populari Mariana Selin și Cristina Tudor. În ultima zi din tabără, vineri, 7 iulie, la Muzeul de Istorie din Gherla, au fost expuse lucrările realizate de elevi în cadrul atelierelor, dar au fost vizionate și filme documentar-etnografice, realizate în ultimii ani de CJCPCT Cluj.

Comenteaza