Microcip-uri implantate angajaţilor, ultimul trend al companiilor

Microcip-uri implantate angajaţilor, ultimul trend al companiilor
Dispozitivul le dă posibilitatea angajaţilor să deschidă uşile şi să folosească aparatele fără un card de acces, însă, pe de altă parte, fiecare mişcare a acestora va putea fi urmărită de patron.

Microcipul, pe care compania belgiană New Fusion a început deja să îl implanteze celor care se oferă voluntar pentru acest experiment, este de mărimea unui bob de orez şi va fi introdus între degetul mare şi arătător. Costul unui astfel de dispozitiv este de 100 de euro şi purtătorul lui are avantajul că poate intra în firmă sau accesa calculatoarele fără a avea nevoie de legitimaţie, face cumpărături fără a avea nevoie de cash, utilizând microcipul pe post de card bancar, însă există şi dezavantaje care plasează utilizarea acestei tehnologii la limita legalităţii - microcipul stochează date personale şi angajatorul poate urmării fiecare acţiune a angajatului - intrările şi ieşirile din firmă, pauzele, cît munceşte, la ce aparatură este conectat. 

"Acest cip este Cutia Pandorei. Îi permite patronului să supravegheze venirile şi plecările angajaţilor, cât timp îşi petrec ei afară din birou, de câte ori pe zi merg la toaletă, când ies să fumeze pe trotuar", a spus presedintele Ligii Drepturilor Omului, Alexis Deswaef.

Acest tip de tehnologie e utilizată de mulţi ani în Statele Unite, însă în alte scopuri, pentru evitarea pierderii copiilor sau supravegherea bolnavilor de Alzheimer. Angajaţii nu sunt nici minori, nici bolnavi, aşa că drumul care se deschide poate fi periculos, semnalează apărători ai drepturilor omului, relatează stiri.tvr.ro.

În joc e însă şi o miză financiară uriaşă: piaţa bio-cipurilor va ajunge la 12 miliarde de dolari în 2018.

 

Comenteaza