Moș Nicolae. Povestea nuielușei pe care o lasă în ghetuțe

Moș Nicolae. Povestea nuielușei pe care o lasă în ghetuțe

În seara zilei de 5 decembrie copiii îşi lustruiesc ghetuţele aşteptându-l pe Moş Nicolae care va trece pe la ei să le aducă celor cuminţi daruri şi o nuielusă, celor neascultători.

Sfântul Nicolae, supranumit și "Făcătorul de minuni", patron al Greciei, este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății şi este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetulele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinți și bunici. Se crede că pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rau.

Dar, de unde vine legenda lui Moş Nicolae cu nuiaua...? Se spune că Sfântul Nicolae i-ar fi dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a batjocori cele bisericești și astfel a rămas obiceiul ca Moș Niculae să le pună copiilor mai neascultători nu doar daruri în ghetuțe, ci și o nuielușă.

Tradiția spune că nuielușa, care trebuie să fie de măr, se pune în apă, iar dacă înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul te-a iertat.

Comenteaza