Musk va testa pe oameni un implant cerebral dedicat pacienţilor paralizaţi. A început să recruteze voluntari

Musk va testa pe oameni un implant cerebral dedicat pacienţilor paralizaţi. A început să recruteze voluntari

Compania Neuralink, deţinută de antreprenorul miliardar Elon Musk, a anunţat marţi că a primit aprobarea din partea unui comitet independent de evaluare pentru a recruta voluntari care să participe la primele teste clinice ale implantului său cerebral dedicat pacienţilor cu paralizie.

Persoanele cu o paralizie cauzată de o leziune la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau cele diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru noul studiu, a precizat compania americană, care nu a dezvăluit însă numărul participanţilor înscrişi în aceste teste, ce vor avea nevoie de aproximativ şase ani pentru a fi finalizate.

Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a anunţat Neuralink, adăugând că obiectivul său iniţial este acela de a le permite voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer doar cu ajutorul gândurilor, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Compania americană, care anunţase anterior că dorea să obţină autorizarea necesară pentru a implanta un astfel de dispozitiv în 10 pacienţi, a negociat un număr mai mic de voluntari cu Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanţii acesteia şi-au exprimat anumite îngrijorări legate de siguranţa pacienţilor, potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai start-up-ului californian. Deocamdată nu se ştie câţi pacienţi au fost autorizaţi în cele din urmă de FDA pentru a se înrola în acest studiu.

Elon Musk are ambiţii mari pentru Neuralink, spunând că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.

În mai 2023, Neuralink a anunţat că a primit din partea FDA autorizaţia necesară pentru desfăşurarea primelor sale teste clinice, într-o perioadă când compania se afla sub monitorizare federală pentru felul în care realiza testele pe animale.

Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, potrivit experţilor în domeniu.

Comenteaza