Nominalizat de 6 ori la premiul Grammy, concertează la Cluj VIDEO

Nominalizat de 6 ori la premiul Grammy, concertează la Cluj VIDEO
Concert extraordinar de jazz la Cluj: nominalizat de şase ori la premiul Grammy, chitaristul Mike Stern vine la Cluj, în proiectul Csaba Toth Bagi Balkan Union.

Stern(foto dreapta) este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani de jazz și jazz-fusion şi susţine concertul în colaborare cu percuționistul Trilok Gurtu (foto mijloc), care îmbină muzicalitatea indiană cu specificul vestic al bateriei.

Cei doi vor concerta împreună în 21 decembrie pe scena Operei Române din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Csaba Toth Bagi Balkan Union. Formula de septet gândită de chitaristul Csaba Toth Bagi îi mai include pe Maria Guessous Majda (vocal), Laszlo Mathe (bas), Zsolt Kasza (clape)și Akos Kertesz (baterie).

Născut în Boston în 1953, Mike Stern a studiat la Berklee College of Music, iar la 22 de ani și-a început cariera de chitarist în cadrul formației Blood, Sweat & Tears. În 1980, după ce se stabilise la New York, a fost chemat de Miles David pentru a cânta alături de el, iar în cei 3 ani petrecuți împreună cu maestrul jazz-ului Stern apare în trei albume ale acestuia. Albumul propriu „Standards (And Other Songs)" din 1993 i-a adus titlul de „Cel mai bun chitarist de jazz al anului" din partea revistei Guitar Player, iar următoarele două albume, „Is What It Is" (1994) și „Between the Lines" (1996), i-au adus fiecare câte o nominalizare la premiile Grammy. Pentru albumul „Give and Take" din 1997 a primit Premiul Orville W. Gibson pentru cel mai bun chitarist de jazz al anului, iar „Voices" (2001) a însemnat a nouă nominalizare la Grammy. A mai fost nominalizat la prestigiosul premiu al industriei muzicale pentru cel mai bun album de jazz contemporan cu „Who Let the Cats Out?" (2006), „Lifecycle" (2007) și „Big Neoghborhood" (2009).

Trilok Gurtu este un compozitor vizionar al cărui spirit de aventură muzicală l-a condus spre fuziuni spectaculoase ale muzicii indiene cu jazz, rock, muzică clasică și muzică etnică din toate colțurile lumii. Printre albumele sale se numără „Usfret", „Living Magic", „Crazy Saints", „Believe", „Bad Habits Die Hard", „The Glimpse", „Kathak", „African Fantasy", „The Beat of Love", „Broken Rhythms", „Twenty Years of Talking Tabla", „Massical". A fost nominalizat ca Cel mai bun artist din Asia și Pacific la premiile BBC Radio 3 în 2002, 2003 și 2004 și Cel mai bun percuționist de revistele Drum Magazine și DonwBeat.

Chitaristul și vocalistul Csaba Toth Bagi s-a născut în Serbia, într-o familie de muzicieni. În 1993, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, familia sa s-a stabilit în sudul Ungariei. A început orele de pian la șase ani, iar la 12 ani a început să compună pentru chitară. A înregistrat primul album de blues, „Crazy Clock", la 16 ani, alături de Tibor Tatrai, cel mai cunoscut chitarist maghiar de jazz, iar criticii europeni l-au numit încă de atunci „Gary Moore maghiar". Au urmat albumele „A Tribute to Jimi Hendrix" (1999), „Kell Hogy Hazudj" (2000), „Another Blues World" (2003), „Nelkuled (Without You)" (2006). În ultimii ani, artistul a concertat împreună cu nume de prim rang ale muzicii contemporane, printre care Al Di Meola, Dave Weckl și Gumbi Ortiz. Recent, Csaba a finalizat proiectul „Aved Ivenda" ce cuprinde compoziții originale care combină muzică și ritmuri tradiționale macedonene, sârbești și maghiare cu structura de jazz.

Cei șapte muzicieni cântă pentru prima dată în această formulă în cadrul spectacolului Balkan Union. Concertul de la Cluj-Napoca este organizat de Diesel Events.

Vezi mai jos un fragment de concert al lui Mike Stern:

Etichete
Comenteaza