O clujeancă apare în “Men in Black 3”

O clujeancă apare în “Men in Black 3”
Ondina Frate este prima actriţă cu accent sud-est european care apare într-o campanie publicitară în SUA. A plecat la New York în ziua în care a absolvit actoria la Târgu Mureş cu nota 10 şi îşi doreşte să aibă şanse de afirmare şi acasă.

Tânăra clujeancă poate fi văzută în "Men in Black 3", unde a jucat în rolul cântăreţei Nico din anii ‘60, Nico & The Velvet Underground.

Ondina Frate a luat parte la filmări timp de şapte zile. "Am fost «featured» drept cântăreaţa Nico din anii ‘60, Nico & The Velvet Underground. A fi featured înseamnă mult mai puţin decât un rol principal şi mai mult decât o simplă figuraţie. Nu aş vrea să creadă nimeni că am avut un rol principal, însă în unele filme mari şi rolurile de featured trebuie să fie aprobate de producătorii din Los Angeles, chiar dacă pare greu de crezut", a declarat actriţa, pentru ZIUA de CLUJ. "Eu îmi doresc să joc roluri principale, însă experienţa de a fi pe un platou de filmare atât de mare ca la «Men in Black 3» (aproximativ 500 de actori pe zi) a fost grozavă. Am avut plăcerea să-l cunosc pe Barry Sonnenfeld, regizorul celor trei filme «Men in Black»", a adăugat clujeanca.

Origins, o firmă de cosmetice naturale faimoasă în SUA este o adevărată rampă de lansare pentru Ondina. Tânăra devine astfel cunoscută nu doar pe întreg teritoriu al SUA, ci şi în peste 22 de ţări în care se vând produsele promovate, iar reclama Mega Bright poate fi găsită online pe site-ul firmei. "Prima dată am avut audiţie cu cei de la Origins, iar ulterior am fost invitată să le încerc produsul Mega Bright timp de opt săptămâni. Au ales apoi şase fete, printre care am fost şi eu", povesteşte tânăra. Aceasta este convinsă că a fost aleasă ca imagine a firmei pentru tenul ei, dar şi pentru că reprezintă imaginea Europei. "Câteodată castingurile sunt foarte ciudate, nimeni nu ştie exact de ce a fost cineva ales, iar cealaltă persoană nu", a explicat ea. Despre şedinţele foto şi video care au urmat Ondina spune că "au fost o experienţă nemaipomenită pentru mine, am lucrat cu adevăraţi profesionişti". "Alberto Guzman mi-a aranjat părul, el e un stilist grozav, make-up-ul a fost făcut de Kelley Quan, iar fotografiile, de Terry Doyle. Ei sunt o echipă minunată şi mi-ar plăcea să mai lucrez cu ei în viitor", a precizat tânăra.

Ondina Frate a plecat din Cluj în 2008, după ce a absolvit actoria, la Târgu Mureş, cu media 10. "În ziua cu licenţa la actorie, câteva ore mai târziu, am luat avionul spre New York şi iată-mă tot aici. Am vrut să vin aici ca să îmi urmez cariera de actriţă. Am ales un drum foarte greu, dar şi foarte frumos", a mărturisit clujeanca. Nu i-a fost uşor să se acomodeze în noua "casă". Abia după primul an de la sosire a început să meargă la audiţii, pentru că nu a avut curaj mai repede. "Toţi îmi spuneau că dacă am accent străin nu voi putea lucra ca actriţă aici în SUA, dar nu e adevărat. A avea un accent şi a cunoaşte o altă limbă este un plus pentru orice actor, iar eu nu am vrut să fiu altcineva decât cine sunt eu cu adevărat, o actriţă est-europeană", afirmă clujeanca. A fost şocată de diferenţa culturală faţă de Europa, însă îi plac oamenii deschişi şi prietenoşi. "New York-ul e plin de oameni de toate naţiile şi asta mă fascinează", spune Ondina.

De atunci, ea a mai avut succese nu doar în campanii de publicitate, ci şi pe scenele de teatru de la New York. Ondina a lucrat cu cei de la The Living Theatre şi a avut-o ca îndrumătoare chiar pe fondatoarea acestui grup teatral, faimoasa Judith Malina (cunoscută şi prin rolurile sale în filmul "Familia Adams" şi serialul "Clanul Soprano"). "De la Judith Malina am învăţat că atunci când nu ştiu ceva, e un moment bun pentru a începe să descopăr ceea ce nu înţeleg. Aşa am început să descopăr cu adevărat actoria şi New York-ul", apreciază tânăra. Mai mult, clujeanca a primit şi o bursă parţială de studio la una dintre cele mai apreciate şcoli de actorie ale metropolei, Atlantic Acting Scool. Firma Transilvania Pictures, care l-a adus pe Dov Simens - profesorul lui Quentin Tarantino la TIFF 2012, se ocupă şi de promovarea Ondinei în lume.

Ondina Frate locuieşte acum într-un apartament din Manhattan, lucrează ca actriţă şi este în ultimul an la şcoala amintită. "Am copilărit în Cipariu, pe strada Muncitorilor. Îmi aduc aminte cu drag de acele vremuri şi de prietenii din copilărie. Acum familia mea locuieşte lângă hotelul Napoca, o zonă frumoasă şi foarte liniştită comparativ cu gălăgia din New York", povesteşte tânăra. "Cel mai mult îmi lipseşte familia. Mi-e dor de mama, de sora mea, Anemona, şi de mătuşa mea, Liza. E foarte greu să fii departe de familie şi să încerci să îţi faci un viitor într-o altă ţară", spune Ondina.

Americanii invidiază Europa, inclusiv România, a descoperit tânăra. "Ne invidiază pentru că avem o istorie şi o cultură pe care ei n-o au. Şi acesta e atuul pe care am putea să-l folosim în turism", crede ea. "Toată lumea ştie de Transilvania şi Dracula şi toţi şi-ar dori să viziteze Castelul Bran. Când le spun celor de aici că sunt din Transilvania, automat mă întreabă toţi dacă sunt vampir. Le răspund că doar după ora 12 noaptea", zâmbeşte clujeanca. Ea e încântată de evoluţia Clujului, de noul stadion şi de tramvaie. "Aş vrea să aducă cineva şi aici în New York aşa metrouri frumoase ca tramvaiele din Cluj!", a exclamat aceasta.

Îşi doreşte să joace în filme şi în seriale de televiziune, "deşi teatrul va rămâne mereu prima mea dragoste". "Din păcate, şi aici, ca şi în România, teatrul nu e bine plătit şi mulţi actori sunt nevoiţi să facă filme, reclame şi televiziune. Aş vrea să mă mut în curând în Los Angeles şi sper să lucrez şi în România la ceva proiecte", declară actriţa, dar spune că "m-aş întoarce oricând ca să stau cu familia mea şi ca să lucrez cu prieteni regizori cu care am lucrat şi în facultate". "Deocamdată stau în SUA pentru ca sunt multe oportunităţi pentru actori, iar eu am intrat de curând în Uniunea Actorilor din America şi asta mă ajută foarte mult la castinguri", explică tânăra clujeancă.

 

 

Comenteaza