O jumătate de milion de euro pentru Delta Clujului

O jumătate de milion de euro pentru Delta Clujului
Un proiect de 500.000 de euro a fost semnat în aceste zile în scopul elaborării unui program de management pe termen lung pentru conservarea a 10 teritorii protejate cu stufăriş din Cluj.

Cele mai importante ameninţări cu care se confruntă zonele de stufăriş ale Clujului sunt incendiile de vegetaţie şi chiar seceta, spun specialiştii.

"Este vorba de un proiect pe axa prioritară 4 pe sectorul de mediu pentru a elabora un plan de management pe termen lung pentru ariile protejate din Bazinul Fizeşului", a precizat Luminiţa Holban, de la Asociaţia Educaţional-Ecologică EcoTransilvania, managerul proiectului. Structura are rolul de custode al acestor zone, alături de Asociaţia Ecochoice, cu care s-a semnat convenţia, şi de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Specialiştii se vor ocupa astfel de situaţia a 10 teritorii protejate din judeţul Cluj, între care stufărişul de la Sic, Fizeşul Gherlii, Bonţida, Ţaga sau Geaca, întinse pe o arie de aproximativ 4.600 de hectare.

"Studiile vor include atât biodiversitatea zonei, cât şi consultări cu comunităţile locale. Există, de pildă, măsuri care vizează curăţarea stufului sau menţinerea umidităţii în aceste locuri", a explicat specialista. Proiectul va dura doi ani şi jumătate şi cuprinde atât proiectul Lacul Ştiucilor - Sic - Puini - Valea Legiilor, care acţionează asupra habitatelor, cât şi Valea Fizeşului - Sic - Lacul Ştiucilor, cu scopul protejării speciilor de păsări care trăiesc în zonă.

Între problemele cu care se confruntă fauna şi flora din zona vizată se află incediile de vegetaţie. "În fiecare an se incendiază păşunile şi de fiecare dată focul se întinde la stufăriş, care e uscat şi foarte vulnerabil din această cauză. Chiar şi în această primăvară a fost unul", a detaliat Luminiţa Holban. O altă problemă importantă este creată de secetă. Fenomenul duce la scăderea nivelului apei din sol şi implicit a lacurilor. Proiectul include inventarierea speciilor de păsări care trăiesc în zonă, precum şi identificarea unor modalităţi de a face turism "eco", prin care să nu fie afectată viaţa plantelor şi animalelor care trăiesc în stufăriş.

 

Etichete
Comenteaza