O viaţă la Mechel: a muncit 26 de ani la combinat, vinde seminţe la poarta fabricii de 30 de ani

O viaţă la Mechel: a muncit 26 de ani la combinat, vinde seminţe la poarta fabricii de 30 de ani
Carol Costea e Industria Sârmei Câmpia Turzii. Sau Mechel, dacă doriţi. Are 88 de ani iar viaţa sa se identifică cu cea a combinatului din Câmpia Turzii: a muncit aici 26 de ani iar după pensionare, dinainte de Revoluţie, vinde seminţe la porta fabricii.

Costea vinde seminţele ieftin: un leu punga, 50 de bani paharul. "Nici aşa nu prea trece. Din 100 de oameni care trec pe aici, abia dacă doi cumpără", spune el.

De 30 de ani vinde seminţe de floarea soarelui, pe care le cultivă în grădină şi le uscă în gospodărie. "Am lucrat în fabrică 26 de ani, până m-am pensionat. Acum am 88 de ani şi de când m-am pensionat şi până acum, de 30 de ani, vin şi vând seminţe, când am timp", spune el.

Ştie când să vină: la schimbul de tură, între ora 2, când încep să vină angajaţii din schimbul II, şi ora 3, când ies cei care au muncit dimineaţă. Ziua când a vorbit cu reporterul nu a fost prea prolifică: a plecat acasă, după ce angajaţii din schimbul II au pontat începutul zilei de lucru, cu doar câţiva lei în buzunar. "Oamenii nu au bani", a spus el după ce şi-a pus seminţele în plasa de rafie şi a pornit spre casă.

Mechel Câmpia Turzii a anunţat că va disponibiliza 800 dintre cei 1.900 de angajaţi, în următoarele trei luni, din cauza lipsei de comenzi. De la privatizarea combinatului Industria Sârmei Câmpia Turzii şi până în prezent, din fabrică au plecat 3.000 de persoane.

Etichete
Comenteaza