Oscar 2017. De unde vine numele statuetei

Oscar 2017. De unde vine numele statuetei
Trofeul este o statuetă care poartă numele de Oscar şi înfăţişează un personaj cu o spadă, un cavaler care stă pe o rolă de film cu 5 spiţe reprezentând 5 domenii ale cinematografiei: actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scenariştii.

Statueta are de 33 cm si aproximativ 4 kg şi este făcută dintr-un aliaj asemănător cositorului, care este vărsat în forme. După ce sunt finisate, figurinele sunt scufundate într-un amestec de cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate, sunt lustruite, lăcuite, puse pe soclu şi, apoi, sunt gata de a fi înmânate marilor câştigători. 

Numele statuetei, se pare că a fost sugerat, în 1931, de Margaret Herrick, bibliotecara Academiei la acel moment, ulterior devenind directorul Academiei, şi care ar exclamat, la vederea statuetei, că seamănă cu unchiul ei, Oscar. 

foto: Margaret Herrick alături de unchiul Oscar

Ideea pentru proiectarea statuetei ca premiu al Academiei a fost a regizorului MGM Cedric Gibbons. Acesta a propus ca statueta să reprezinte un cavaler cu o sabie stând pe o rolă de film. Staueta a fost realizată de sculptorul George Stanley bazată pe această idee de design.

Prima ceremonie a Premiilor Academiei a avut loc la 16 mai 1929, însă porecla de "Oscar" a fost adoptată în mod oficial pentru statuetă abia în 1939.

Comenteaza