Pandemia a influențat numele alese de părinți pentru bebelușii lor. Care sunt cele mai populare în 2021

Pandemia a influențat numele alese de părinți pentru bebelușii lor. Care sunt cele mai populare în 2021
| Foto: totuldespremame.ro

Mai nou, părinții caută nume cu semnificații puternice, eventual inspirate din mitologie. Sunt căutate nume care semnifică ”lumină”, ”putere”, ”speranță”, dar și nume de zei, sau sfinți.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Nume preferate pentru băieți

Radu - este un nume de băiat care tot revine în atenția părinților și apoi dispare. Este un nume românesc, de inspirație slavă, vechi în onomastica noastră de secole. Particula slavonă ”Rad” se traduce prin ”fericit”, ceea ce face ca și numele Radu să aibă o semnificație aparte în contextul vremurilor pe care le trăim. Radu este numele purtat de o serie de conducători români, atât în Țara Românească, cât și în Moldova, încă din anii 1300. Astăzi este întâlnit ca prenume, dar și ca nume de familie. Derivate ale acestuia sunt folosite ca toponime: Rădăuți, Rădești, Rădeni, Rădulești, Răduțești, Răducani, Răducăneni, Răducești.

Carol – acest prenume a fost popular în perioada cât țara noastră a fost regat, însă în timp a ieșit din uz. Totuși, semnificația sa îl aduce în atenția părinților în 2021. Numele Carol își are originea în cuvântul latin Carolus care se traduce prin liber.

Augustin - cu un aer retro, numele de băiat Augustin pare că va fi auzit destul de des prin parcurile noastre în anii viitori. Se traduce prin ”a crește” sau ”măreț”. Numele este un derivat din Augustus care era unul dintre cele mai înalte titluri pe care le putea primi un împărat roman. 

Victor - prenumele Victor nu mai are nevoie de traducere. Nu doar că este un nume masculin puternic, dar este și folosit în aproape toate culturile, cu scriere foarte puțin modificată, astfel încât, oriunde ar merge băiatul tău când va crește mare va avea un nume ușor de înțeles.

George - forma modernă a numelui de sfânt Gheorghe, George a fost popular în România în anii 70-80. Totuși, a fost adus în atenția părinților mai ales datorită legendei sfântului despre care se spune că s-a luptat cu un balaur și a învins.

Alte nume de băieți pe care le poți lua în considerare sunt: Zoran, Andrei, Rafael, Răzvan, Gabriel, Ștefan, Stelian, Valeriu, Matei, Luca.

Nume de fete la modă în 2021

Felicia - vine din latinescul ”felicis” care se traduce prin ”fericit”. Forma sa masculină, Felix, este mult mai întâlnită. Datorită semnificației sale, acest nume a fost popular printre primii creștini, fiind purtat de mulți sfinți timpurii și de patru papi. A fost folosit în Anglia încă din Evul Mediu, deși a fost mai popular în Europa continentală.

Lucia - sau forma sa mai lungă Luciana, sunt prenume feminine care vin din cuvântul latin ”lux” care înseamnă ”lumină”. Este foarte întâlnit în limbile italiană, spaniolă, portugheză, germană, engleză, suedeză, norvegiană, daneză, română, letonă și slovacă.

Iarina -  tot ”lumină” înseamnă, doar că de data aceasta are la bază limba slavonă. O varianta similară apare și la cehi, în forma Jarena. Nu este foarte des întâlnit la noi, dar este un nume ce poate deveni foarte popular prin prisma semnificației pe care o are.

Nadia -  ce ne-a călăuzit tot anul 2020 și ne-a ținut încrederea vie? Speranța! Nu este de mirare că prenumele Nadia, care vine din rusescul ”nadejda” și se traduce prin ”nădejde” sau ”speranță” este ales de tot mai mulți părinți pentru botezul fetelor lor.

Larisa – acest nume își are originea în denumirea regiunii Larissa din Thesalia, Grecia. În mitologia greacă Larissa era fiica lui Pelagasus, strămoșul eponim al Pelasgienilor, locuitorii mitici ai Greciei care au stabilit închinarea Zeusului Dodonean, Hefest, Cabeiri și a altor divinități. În limba rusă numele semnifică „protecție„, iar în latină numele are însemnătatea de „veselă”. Este utilizat în limbile rusă, ucraineană, română și letonă.

Alte nume de fete pe care le poți lua în considerare sunt: Aurora, Raluca, Minerva, Stela, Teodora, Timea, Valentina, Iulia, Andreea, Monica, scrie totuldespremame.ro.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza