Parfumul dacilor. Pitită la umbra pădurii, ascunde secrete vindecătoare de puţini ştiute

Parfumul dacilor. Pitită la umbra pădurii, ascunde secrete vindecătoare de puţini ştiute
Folosită de peste 2000 de ani ca antiseptic şi ca tratament în afecţiunile respiratorii şi stomacale, străvechea plantă pare a fi un veritabil antibiotic natural.

Planta este originală din Bazinul Marii Mediterane şi Asia, dar se găseşte şi în alte zone din Europa. Face parte din familia Labiatae, iar în România creşte prin fâneţele din regiunile de deal şi de munte, în tufişuri, locuri uscate, pe lângă păduri şi prin locuri pietroase.

În popor i se spune "Busuioc de pădure" datorită miresmei sale, iar denumirea de sovârf vine din slava veche şi înseamnă "vârf uscat". Sovârful era cunoscut şi de vechii daci. Aceştia îi spuneau "Budila" şi o foloseau pentru parfumul plăcut pe care îl degajă, dar şi ca remediu de sănătate. Fiertura de sovârf se folosea şi pentru igienizarea încăperilor, fiind aplicată pe podeaua de lut.

Bogată în uleiuri eterice şi săruri minerale, planta este cercetată în zilele noastre pentru calităţiile sale antibacteriene şi antimicotice puternice. Sovârful este considerat un antibiotic natural care creşte imunitatea şi energizează organismul. 

Potrivit infuziedesanatate.ro, cercetări efectuate în Marea Britanie au arătat ca extractele de sovârf (Origanum vul­ga­re) sunt mult mai active contra stafi­lococilor decât orice anti­biotic cu­noscut în prezent. Asta în condiţiile în care studiile au fost facute pe tulpini de stafilococi recoltate de la persoane cu infecţii intraspi­taliceşti, tulpini care sunt cele mai rezistente la tratamentele cu anti­biotice de sinteză, 

Are proprietăţi antispastice, sedative, bronhodilatatoare, antiseptice, antispastice şi fluidifică secreţiile bronhice.

Folosită pentru uz intern, sub formă de infuzie, decoct, praf de plantă ţinut sub limbă sau tinctură, planta este eficientă în afecţiuni respiratorii, stomacale, în anorexie, astenie, astm bronşic, bronşite, colite de fermentaţie, dizenterie, faringite, gastrite hipoacide, insomnie, stări gripale, stomatite, traheite, tulburări intestinale, tuse convulsivă, conform sfatulmedicului.ro.

Extern, sovârful poate fi util în afecţiuni dermatologice, arsuri, dureri de cap, dureri de dinţi, eczeme, gingivite, halena, otită, parodontoză, răni, crize dureroase reumatice, sub formă de comprese cu infuzie, unguent, gargară, spălături, în otite, sub formă de suc proaspăt picurat în ureche.

Sovârful este şi un bun condiment.

Planta uscată se amestecă cu cimbrul, pentru condimentarea sosurilor. 

Merge bine şi combinat cu foi de dafin, piper negru sau seminţe de mărar. 

Comenteaza