Părintele muzicii electronice din România, clujeanul Rodion G.A., semnează noua coloană sonoră pentru "Misiunea Spaţială Delta"

Părintele muzicii electronice din România, clujeanul Rodion G.A., semnează noua coloană sonoră pentru "Misiunea Spaţială Delta"
| Foto: The Guardian

Proiecţia filmului de animaţie cult "Misiunea Spaţială Delta" (1984), pentru care Rodion G.A., pionier al muzicii electronice în România, a recompus coloana sonoră, va avea loc luni, la Palatul Bozar din Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia.

În 1984, mai mulţi muzicieni români au fost invitaţi să trimită demo-uri pentru coloana sonoră a filmului de animaţie SF avangardist "Misiunea Spaţială Delta", regizat de Victor Antonescu şi Mircea Toia. Printre cei care au trimis înregistrări a fost şi artistul de muzică rock Rodion Ladislau Roşca. Respinsă de producătorii filmului, propunerea sa a rămas necunoscută publicului până când casa de discuri britanică Strut Records a decis să o lanseze în 2014.

La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80, Rodion Ladislau Roşca şi grupul său au inventat o muzică electronică hibrid, influenţată de rock psihedelic şi progresiv. După decenii în care a stat în umbră, muzica lui Rodion Ladislau Roşca se bucură în sfârşit de recunoaşterea internaţională pe care o merită.

Cătălin Rogojinaru, coordonatorul proiectului, susţine că "muzica pe care Rodion o propunea publicului anilor ’70 era una experimentală, inovatoare, chiar unică în lume pentru coordonatele temporale în care a fost produsă, fapt ce l-a transformat pe Rodion într-un vizionar”. Organizatorii festivalului Europalia i-au propus lui Rodion G.A. să-şi finalizeze munca începută în 1984. Cu ocazia Europalia România, filmul "Misiune Spaţială Delta" va fi proiectat pentru prima dată cu noua coloană sonoră. Documentarul "Imagini din vis/Dream Images" (2016), pe care regizorul şi producătorul Sorin Luca i l-a dedicat, va precede această proiecţie.

Mai multe detalii AICI!

Etichete
Comenteaza