Pariorii trebuie să mai aștepte până când instanțele vor da verdictul final în cazul Bet365

Pariorii trebuie să mai aștepte până când instanțele vor da verdictul final în cazul Bet365

50.000 de pariori în pericol.

La începutul anului 2015, pe când piața jocurilor de noroc din România nu era încă reglementată, mai bine de jumătate din pariorii online din țara noastră aveau cont la Bet365. Apoi, în toamnă, aceștia au avut o surpriză neplăcută.

La data de 7 septembrie, Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN), creat special pentru a implementa noul cadru legislativ din domeniul pariurilor sportive, a acordat licență provizorie operatorului care deținea platforma. Licența urma să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie.

La data de 10 septembrie, a expirat perioada de grație oferită pentru intrarea în legalitate a operatorilor de jocuri de noroc la distanță, interesați să continue activitatea în România. ONJN a publicat lista celor 13 operatori de jocuri de noroc ce au obținut licența temporară de funcționare, listă pe care nu figura și site-ul bet365.com.

50.000 de pariori în pericol

Constatând că între 10 septembrie și 1 octombrie cei de la Bet365 au permis clienților din România să parieze, prin decizia nr. 2723/13.10.2015, operatorului i-a fost retrasă licența care intrase în vigoare din prima zi a lunii. Împreună cu acest anunț a venit și o altă comunicare din partea ONJN: „Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activități de jocuri de noroc la distanță, așa cum sunt definite la art.10 alin.(1) lit. h)-n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N.”. Cu alte cuvinte, pariorii care jucaseră la operatorul amintit în perioada 10 septembrie – 1 octombrie riscau amenzi între 50 de milioane și 100 de milioane de lei vechi. Unii nu doar au riscat, ci chiar au fost amendați.

O mare parte dintre jucătorii amendați au contestat amenzile. Avocații au subliniat că clienții lor au fost de bună-credință atunci când au intrat în conturile proprii și că accesul la platformă ar fi trebuit restricționat, așa cum s-a întâmplat în cazul altor operatori de pe lista neagră.

Mai multe dosare, victoria finală e aproape 

La rândul lui, operatorul a dat în judecată Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc. Procesul dintre Bet365 și ONJN s-a dus pe trei fronturi. Un prim dosar a fost finalizat, fiind câștigat definitiv de Bet365.

O a doua speță a fost câștigată tot de operatorul amintit, în aprilie 2018, dar ONJN a făcut recurs, iar primul termen al recursului a fost stabilit pentru luna mai a anului viitor.

Un al treilea dosar a fost câștigat la al 24-lea termen tot de Bet365, în iunie 2018, fiind făcut recurs.

Așadar, dacă sentințele definitive nu le vor schimba pe cele inițiale, operatorul se va putea întoarce pe piața românească. Specialiștii în drept apreciază că șansele sunt extrem de mari să se întâmple acest lucru, dar momentul este unul destul de îndepărtat, poate undeva spre sfârșitul anului 2020.

Comenteaza