Piața Unirii cu Palatul Jósika, în a doua jumătate a anilor 1980.

Piața Unirii cu Palatul Jósika, în a doua jumătate a anilor 1980.

Pe latura de vest a Pieţii Unirii din Cluj-Napoca, lângă palatul Rhédey, se află şi astăzi, după mai bine de 200 de ani, o clădire frumoasă, pe trei nivele, cunoscută drept Palatul Jósika.

Clujenii numesc această clădire Casa cu picioare, datorită celor patru coloane care susţin balconul aflat la primul etaj. Printre studenţii şi elevii clujeni s-a răspîndit, demult, o superstiţie potrivit căreia cel care va trece pe sub balconul casei riscă o notă mică la examene.

În secolul al XVI-lea, pe acest loc, s-a ridicat casa-reşedinţă a principilor Transilvaniei, pentru perioada în care aceştia ajungeau în oraş. Se pare că, de aici, Sigismund Báthory a asistat, în 1594, la execuția membrilor partidei filo-turceşti. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, clădirea a intrat în posesia lui Jósika Antal, comitele Clujului, clădirea având pe atunci doar un etaj.

În 1828, după cum o atestă menţionarea anului în cifre romane de pe frontispiciu, clădirea a fost refăcută de Jósika János , guvernatorul Transilvaniei, căpătând înfățișarea de astăzi. Cu această ocazie, clădirea a fost înălțată cu încă un etaj, iar etajul deasupra aripii din curte a fost ridicat ulterior, în perioada 1864-1865. La etajul I a funcționat Cazinoul maghiar din Cluj, iar în perioada 1880-1902 Tabla regească. Clădirea a mai adăpostit, de-a lungul timpului, Palatul de Justiție, Curtea de Apel și Biblioteca Facultății de Medicină. De asemenea, blazonul familiei Jósika a stat multă vreme pe frontispiciul palatului, până pe la 1960.

Din punct de vedere arhitectonic, Palatul Jósika aparține stilului neoclasicist. Elementul caracteristic, cel mai vizibil şi cel mai reprezentativ în cadrul faţadei, este porticul sobru cu coloanele dorice dublate în perete de pilaştri, susținând un amplu balcon de fier forjat. La etajul 1, comunicarea dintre balcon şi interiorul edificiului se face prin trei uşi mari. Atica poartă inscripția MDCCCXXVIII (1828), anul definitivării clădirii. Tot pe fațada clădirii este montată o plăcuță ce amintește că: În această clădire, unde a activat Partidul Social Democrat, a avut loc la 3 noiembrie 1918 Adunarea de Constituire a Gărzii Naționale Române din Ardeal.

Etichete
Comenteaza