Planeta fierbe! 9 recorduri de temperatură doar în ultimele 12 luni

Planeta fierbe! 9 recorduri de temperatură doar în ultimele 12 luni
Temperaturile crescute din ultimul interval de 12 luni, stârnesc îngrijorarea specialiştilor

Planeta continuă să se încălzească. Lună după lună, au fost înregiatrate recorduri de temperatură, şi acest lucru pare să continue şi în restul anului. 

Acest lucru îngrijorător cu atât mai mult cu cât 2014, respectiv 2015 au fost cei mai fierbinţi ani consecutivi, în cei 150 de ani de când au început măsurătorile. Anul 2016 se adaugă celor anteriori, ceea ce înseamnă că va fi prima dată când în trei ani consecutivi se obţin recorduri de temperaturi. Această încălzire rapidă a planetei începe să fie simțită, mai mult decât oriunde, în ​​Arctica, care a cunoscut până în prezent cea mai mică grosime de gheață pe perioada de vară, conform celor de la The Guardian.

Acest lucru se datorează faptului că Arctica se încălzește într-un ritm considerat a fi dublu față de cel al mediei globale, fapt care va avea un impact dezastruos, nu numai asupra oamenilor, ci și a faunei sălbatice care trăieşte în nord, lucru care ar putea avea un efect de domino pentru tot restul planetei. În timp ce în Antarctica unele rapoarte arată că gheața este în creștere, măsurători mai recente arată că, pe mare, stratul de gheaţă e tot mai subţire. Oamenii de știință spun că sunt îngrijoraţi de faptul că este posibil să se fi ajuns la prea departe și că, chiar dacă oprim acum arderea tuturor combustibililor fosili, planeta va continua să se încălzească timp de decenii.

Deşi a jucat un rol decisiv în exacerbarea temperaturilor din ultimii trei ani, puternicul El Niño, care a început anul trecut, nu se poate explica, totuşi, încălzirea dramatică care a avut loc în ultimii zece ani. A mai existat un alt El Niño, în 1997 la 1998, care a contribuit la acel moment, la doborârea recordurilor de temperatură înregistrate în septembrie 1997 - august 1998, pe o perioadă de 12 luni.

Temperatura suprafeţei globului este acum cu 0.3°C mai caldă decât era în anii 1997-1998, o creştere alarmantă pentru ultimii 18 ani, având în vedere că, până în momentul începerii Revoluţiei Industriale, temperatura medie a suprafeţei Pământului a crescut cu aproximativ 1°C.

În anii care au urmat acestei perioade, tenta ascendentă a temperaturilor a continuat, aşa încât, ceea ce s-a întâmplat, ca recorduri de temperatură, din septembrie 1997 până în august 1998, este acum demult depăşit. Din moment ce nu a existat nici un alt semnificativ El Niño ulterior acelor ani, în mod clar, spun specialiştii, nu fenomenul meteo este vinovat pentru creșterea temperaturilor globale.

 

Comenteaza