Planta care nu ar trebui să-ți lipsească din casă. Are numeroase întrebuințări și beneficii

Planta care nu ar trebui să-ți lipsească din casă. Are numeroase întrebuințări și beneficii
| Foto: Almanac.com

Este vorba despre Aloe Vera, ale cărei proprietăți sunt cunoscute încă din Egiptul antic.

Gelul de Aloe Vera are în compoziție peste 70 de ingrediente active și proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și imunomodulatoare, respectiv acțiune antidiabetică. Dacă deții o astfel de plantă, taie câteva frunze (în funcție de cantitatea de gel pe care dorești să o obții) și așază-le în poziție verticală pentru a permite scurgerea sevei. Continuă prin spălarea frunzelor și îndepărtarea stratului protector cu ajutorul unui cuțit. Gelul astfel obținut poate fi introdus în blender pentru o consistență ce ușurează utilizarea.

Și nu îți face griji: chiar dacă frunzele de Aloe nu se regenerează, altele noi vor crește în locul celor tăiate. Planta, și implicit extractele de Aloe Vera au un conținut remarcabil de nutrienți, printre care amintim:

·         vitamine: A, C, E, acid folic și vitaminele din complexul B;

·         minerale: calciu, sodiu, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, cupru, zinc și fier;

·         enzime, printre care și Bradikinină cu rol antiinflamator;

·         antrachinone, compuși cu efect laxativ;

·         zaharuri (monozaharide și polizaharide);

·         polifenoli (substanțe cu rol antioxidant);

·         acizi grași;

·         acid salicilic;

·         aminoacizi esențiali;

·         saponine, substanțe cu proprietăți antiseptice și de curățare.

Conținutul bogat de nutrienți și substanțe active sunt cele ce conferă plantei de Aloe Vera numeroase proprietăți terapeutice: antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antioxidante și antibacteriene. La rândul lor, aceste proprietăți permit, și totodată recomandă utilizarea extractelor de Aloe Vera ca remedii naturale sau adjuvanți în ameliorarea mai multor afecțiuni. Astfel, Aloe Vera:

-         Calmează arsurile la stomac. Arsurile la stomac reprezintă una din simptomele refluxului gastroesofagian, afecțiune digestivă tot mai frecventă în zilele noastre. Un review medical din anul 2010 focusat pe plante benefice în boala refluxului gastroesofagian (BRGE) confirmă posibilitatea utilizării gelului de Aloe Vera în ameliorarea acestui simptom.

-         Contribuie la scăderea glicemiei. Un studiu realizat pe un grup de persoane cu diabet arată potențialul gelului de Aloe Vera de a fi folosit ca adjuvant în scăderea nivelului de zahăr din sânge. În cadrul acestui studiu, administrarea a 2 lingurițe de gel pe zi, minim 2 săptămâni, a condus la diminuarea valorilor glicemiei, respectiv a numărului de trigliceride în cazul persoanelor participante.

-         Grăbește vindecarea arsurilor. Datorită efectului calmant, antiinflamator și antiseptic, gelul de Aloe Vera este ideal nu doar pentru tratarea arsurilor de gradul I și II, ci și pentru reducerea timpului de vindecare al rănilor cu până la 9 zile, se arată în cadrul mai multor studii.

-         Hidratează și detoxifică organismul. Consumul sucului sau a gelului de Aloe Vera sub formă de băuturi sau adăugarea acestuia în smoothie-uri reprezintă o modalitate eficientă de hidratare a organismului, precum și de recuperare după efort fizic intens. Totodată, menținerea unui nivel optim de hidratare ajută corpul în procesul de detoxifiere prin eliminarea resturilor alimentare și altor reziduuri.

-         Îndepărtează placa dentară. Conținutul bogat de vitamina C precum și proprietățile antibacteriene ale extractului de Aloe Vera au atras atenția cercetătorilor asupra posibilității utilizării inclusiv pentru igiena orală.

-         Îngrijește pielea și întârzie apariția ridurilor. Extractele de Aloe Vera sunt ingrediente cheie în produsele pentru îngrijire a tenului, inclusiv cele antiaging. Aloe Vera sporește activitatea fibroblastelor, celule care la rândul lor joacă un rol important în sintetizarea colagenului. Într-un studiu clinic la care au participat 30 de femei cu vârsta peste 45 de ani, aplicarea topică a gelului de Aloe Vera pe o perioadă de 3 luni s-a dovedit a fi benefică în ceea ce privește creșterea producției de colagen și implicit îmbunătățirea elasticității pielii. Totodată, Aloe Vera poate reduce roșeața și protejează împotriva razelor UV și a efectelor nocive pe care acestea le au asupra pielii.

Contraindicații:

Aplicarea direct pe piele și administrarea internă a gelului de Aloe Vera sunt considerate a fi 2 modalități sigure de consum pentru orice persoană. În schimb, efecte secundare au fost înregistrate în cazul consumului de către anumite persoane a sucului de Aloe Vera, efecte ce sunt strâns legate de calitatea acestui tip de extract.

Astfel, pentru consumul intern se recomandă doar sucul de Aloe Vera purificat și decolorat care are un nivel scăzut de antrachinone. Așa cum am aflat împreună mai devreme, așa-numitele antrachinone sunt compuși cu acțiune puternic laxativă, iar prezența acestora într-o cantitate mare poate cauza diaree sau crampe. Mai mult, în urma unor studii clinice efectuate pe șoareci s-a constatat faptul că antrachinonele au efect iritant asupra intestinului și pot cauza tumori.

Așadar, dacă ai în plan urmarea unui tratament cu suc de Aloe Vera, asigura-te că acesta este procurat dintr-o sursă sigură și că produsul este unul purificat.

(material preluat de pe vegis.ro)

Etichete
Comenteaza