Planta VINDECĂTOARE care înhibă cancerul, ajută memoria și ușurează digestia

Planta VINDECĂTOARE care înhibă cancerul, ajută memoria și ușurează digestia

Cercetările moderne au confirmat acum ca aceasta remarcabila plantă, folosită ca leac încă din vechime, are peste o duzină de proprietați vindecătoare.

Dovada ca era favorita inca din antichitate printre vindecatori, este ca frunzele de menta au fost gasite in piramidele egiptene, datate din 1000 i.C.

Oamenii din acele timpuri cu siguranta erau constienti de valoarea medicinala a familie de plante a mentei, utilizand-o ca leac din ierburi in Egiptul, Grecia si Roma antica. 

Astazi investigatiile stiintifice moderne dezvaluie o abundenta de potentiale beneficii de sanatate asociate cu utilizarea diferitelor componente ale plantei de menta, inclusiv aplicatii aromaterapeutice, locale si interne.

Majoritatea cercetarilor asupra mentei realizata pana acum indica faptul ca menta are o mare valoare in tratarea tulburarilor gastrointestinale, incluzand:

Sindromul colonului iritabil - inca de la sfarsitul anilor '90 s-a descoperit ca pastilele cu tinta intestinul si cu un strat de ulei de menta sunt sigure si eficiente in tratarea aceste tulburari tot mai raspandite. Acest efect binefacator se extinde asupra comunitatii pediatrice. Intr-un test clinic facut la copii, 75% dintre cei ce au primit ulei de menta au avut o reducere a severitatii durerilor asociate cu SCI pana in doua saptamani.

Un alt test clinic din 2005 pe adulti a produs concluzia ca "luand in consideratie tratamentele medicamentoase disponibile in mod curent pentru SCI, uleiul de menta (1-2 capsule zilnic timp de 24 de saptamani) ar putea sa fie primul in ordinea alegeri la pacientii SCI cu constipatie lejera sau diaree, pentru a alina simptomele generale si a imbunatati calitatea vietii".

Intr-un alt test clinic din 2007, 75% dintre pacientii care au primit ulei de menta au constatat o impresionanta reducere cu 50% a "scorului general total al sindromului de colon iritabil". Mai recent, un studiu publicat in ianuarie anul acesta a gasit ca uleiul de menta este eficient in usurarea durerii abdominale in diareea predominanta la sindromul colonului iritabil.

Spasmul colonic - uleiul de menta a fost studiat si considerat ca o alternativa eficienta si sigura la medicamentul Buscopan pentru capacitatea lui de a reduce spasmele in timpul clismelor cu bariu.

Tulburari de golire gastrica - s-a descoperit ca menta amplifica golirea gastrica, sugerand potential de utilizare in situatiile clinice pentru pacientii cu tulburari mentafunctionale gastrointestinale.

Dispepsie (indigestie) functionala - Un studiu din 2000 publicat in jurnalul Farmacologia si Terapia Afectiunilor (Ailment Pharmacology and Therapy) a gasit ca 90 de mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimen au avut ca rezultat raportarea imbunatatirea "mare sau foarte mare" a simptomelor de dispepsie functionala la 67% dintre pacienti.

Colici infantile: Un studiu din 2013 a gasit ca menta este cel putin la fel de eficienta ca si simeticona chimica in tratamentul colicilor infantile.

Alte aplicatii studiate includ:

Tuberculoza: Un studiu din 2009 a gasit ca inhalarea uleiului esential de menta a fost capabila sa faca sa regreseze rapid inflamatia tuberculoasa, facand autorii sa concluzioneze: "aceasta procedura ar putea fi utilizata la prevenirea revenirii bolii si a exacerbarii tuberculozei pulmonare".

Rinita alergica (febra fanului): Un studiu preclinic din 2001 a gasit ca extractele din frunze de menta inhiba eliberarea histaminei, indicand ca ar putea fi eficienta clinic in alinarea simptomelor nazale ale rinitei alergice.

Durerile asociate cu zona zoster (nevralgia post-herpetica): Un studiu de caz din 2002 a gasit ca aplicarea locala a uleiului de menta a avut ca rezultat imbunatatirea imediata a simptomelor de durere neuropatica asociate zonei zoster: efectele terapeutice au persistat intreaga perioada de 2 luni de monitorizare a tratamentului.

Probleme de memorie: Un studiu din 2006 a gasit ca aroma simpla de menta amplifica memoria si sporeste starea de alerta la subiectii umani.

Greata indusa de chimioterapie: Un studiu din 2013 a gasit ca uleiul de menta este eficient in reducerea starii de greata induse de chimioterapie, si la costuri reduse fata de tratamentul medicamentos standard.

Cancerul de prostata: Cercetari preclinice au indicat ca menta contine un compus cunoscut ca mentol, care inhiba cresterea cancerului de prostata.

Vatamarile cauzate de radiatii: Cercetari preclinice au indicat ca menta protejeaza impotriva vatamarii ADN indusa de radiatii si a mortii celulare.

Virusul Herpes Simplex tip 1: Menta a fost gasita ca avand actiune inhibitorie impotriva virusului Herpes Simplex de tip 1 rezistent la aciclovir.

Carii dentare/respiratie urat mirositoare: Extractul din ulei de menta a fost gasit ca superior apei de gura/clorhexidinei in ce priveste inhibarea biofilmului cauzat de Streptococus mutans asociat cariilor dentare. Aceasta ar putea explica de ce pudra din frunzele uscate de menta era utilizata in Evul Mediu pentru combaterea halitozei si albirea dintilor.

Menta este de fapt un hibrid provenind din incrucisarea mentei de apa (Mentha aquatica) si a mentei cretei (Mentha spicata), ultima fiind cercetata ca posedand si ea remarcabile proprietati terapeutice, precum capacitatea de a exercita efecte semnificative anti-androgenice in sindromul polichistic ovarian si ameliorarea afectiunii corelate a hirsutismului lejer, marcat prin cresterea excesiva a parului la femei.

Ca la toate plantele medicinale, trebuie avuta mare grija atunci cand sunt utilizate extractele si in mod special uleiurile esentiale.

De asemenea mai amintiti-va ca mai mult nu este intotdeauna mai bine. De exemplu, un studiu recent asupra utilizarii rozmarinului in imbunatatirea performantelor cognitive la batrani a gasit o o doza "culinara" mai mica (750 mg) a fost nu doar mai eficienta in imbunatatirea cognitiei (masurata prin viteza memoriei) decat o doza mai mare, ci si ca doza cea mai mare (6000 mg), a avut un efect semnificativ de afectare a memoriei.

Aceasta ilustreaza cat de bine mai putin poate insemna mai mult, si de ce o ceasca ocazionala de ceai de menta poate fi cu mult mai superioara ca strategie preventiva decat ingerarea de doze "eroice" dintr-o planta doar dupa ce se instaleaza o problema de sanatate serioasa.

Comenteaza