Video Foto Plimbare de weekend: Cheile Vălișoarei (Aiudului)

A venit primăvara, cu veme însorită şi caldă. Vă propunem o plimbare de weekend în Cheile Vălișoarei (Aiudului). 

Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept

Traseul 12 Punct Roșu este traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului). Priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică). Potecă rar umblată.

De-a lungul traseului, vom întâlni 10 panouri informative. Cum marcajul PR este destul de șters, mai ales în zonele de pășune și tufișuri, traseul seamănă mai mult cu o vânătoare de panouri și nu cu urmărirea unui marcaj pe o cărare bine conturată. Pornim de la stâlpul indicator cu mai multe săgeţi situat la circa 300 m de pensiunea Templul Cavalerilor. Ne îndreptăm spre nord, pe un traseu paralel cu DJ107C, oarecum pe curba de nivel. Dacă avem noroc, după mai bine de 350 m întâlnim panoul 1, pe care este desenată schiţa cu cele 10 panouri. Aici schimbăm direcţia spre stânga (vest) și începem urcușul apropiindu-ne de stânci. Ajungem la un grohotiș unde se află panoul 2. Cotim dreapta și după mai bine de 200 m parcurși pe curba de nivel ajungem la panoul 3, sub intrarea în Peștera Puculea. Ne abatem puţin pentru a vizita intrarea în peșteră. Reîntorși la traseu intrăm în pădure. Acum semnele de marcaj sunt clare, fiind aplicate pe copaci. Urcăm susţinut prin pădure, trecem pe la panoul 4 și după ieșirea la pășune și tufișuri în scurt timp atingem Vf. Bogza Mare, loc marcat cu o cruce metalică și cu panoul 5. Priveliștea este impresionantă. De aici din nou marcajele sunt rare și șterse. Străbatem o porţiune de tufișuri și poieni, întâlnindu-ne în poiana „La Corobana" cu traseul 3 (BG). Aici se află panoul 6. Intrăm în pădure și coborâm 100 m împreună cu traseul 3, pentru a ocoli o zonă de lăstăriș, cotim dreapta și ocolim amfiteatrul trecând pe la panourile 7 și 8, pentru a poposi în alt loc de belvedere, la fel de spectaculos, Vf. Bogza Mică, unde se află panoul 9. De aici coborâm spre castelul-pensiune pe o potecă destul de clară trecând pe la panoul 10.

Circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul stâng

Traseul 13 Punct Roșu este traseul în circuit de parcurgere a versantului stâng al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), cu acces la traseul tematic. Priveliști spre Templul Cavalerilor și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei pe care se remarcă Colțul Cetății, Colțul Deacului și Colțul Sandului, Țancul Cetății și Colțul Bogza, vârfurile Bogza Mare și Bogza Mică ș a.

Ca în circuitul de pe versantul drept și pe versantul stâng sunt instalate tot 10 panouri informative, dar aici traseul marcat cu PR are un parcurs mai lung, diferit de simpla trecere pe la cele 10 panouri. Primul panou este situat vizavi de panoul 1 de pe versantul drept. Urcăm până în apropierea panoului 2, unde se află un stâlp indicator, responsabil atât de acest traseu cât și de traseul 14 (CA). Aici părăsim traseul tematic și ne îndreptăm spre masivul Data, care se înalţă la nord. Marcajele sunt destul de șterse, dar ne ajută un stâlp de marcaj și un indicator aflat la despărţirea traseelor. De la acest indicator începe un urcuș destul de anevoios până în vârful Data, de unde priveliștea este impresionantă. Urcușul trece printr-o zonă stâncoasă destul de periculoasă mai ales pe vreme umedă și într-un loc sunt instalate lanţuri. Cu câţiva metri înainte de a atinge vârful, poteca face o ocolire pe la sud, apoi intră în pădure pentru a coborî într-o poiană. Părăsim linia crestei și cotim dreapta (est) angajându-ne într-o coborâre abruptă întâi prin pădure, apoi printr-o zonă cu tufișuri îndreptându-ne spre Șaua Data, unde intersectăm din nou traseul 14 (CA). Menţinem direcţia sud, depășim un vârfuleţ împădurit și poposim într-o altă șa, unde se află panoul 5 al traseului tematic (datorita ocolului prin vârful Data „am sărit" panourile 3 și 4). Trecem pe la panoul 6, de unde priveliștea este din nou magnifică. Apoi urcăm în cel mai înalt punct de pe versantul stâng al cheilor, iar imediat după vârf întâlnim panoul 7. Menţinem linia crestei prin pădure, până într-o șa aflată chiar înainte de o stâncă mare care pare greu de trecut. Aici se află panoul 8. Cotim stânga (est) și coborâm tot mai abrupt prin pădurea de stejar pufos, cum ne informează panoul 9, aflat la liziera pădurii. Din nou o zonă de pășune cu tufișuri ne îngreunează urmărirea marcajelor, dar până la urmă ajungem la DJ107M, la aproximativ 1,5 km aval de locul de unde am plecat.
 

 

Comenteaza