Foto Plimbare de weekend! Două castele din Cluj mai puţin cunoscute

Plimbare de weekend! Două castele din Cluj mai puţin cunoscute
| Foto: castelintransilvania.ro

Multe dintre castelele din Transilvania au rămas puțin cunoscute. Unele par neatinse de timp, în timp ce, din unele au rămas doar niște ruine. 

Castelul Boncza, Ciucea

Plimbare de weekend! Două castele din Cluj mai puţin cunoscute

Construirea castelului a fost comandată de către Boncza Miklós, socrul scriitorului Ady Endre, pentru mama lui Csinszka (Boncza Berta – soția lui Ady Endre). Castelul de azi însă nu mai amintește de clădirea fără etaj, cu bastioane de colț, deoarece Boncza Berta, deja nevasta pictorului Márffy Ödön, a vândut castelul scriitorului/politicianului Octavian Goga după Primul Război Mondial.

castel boncza

Până să intre în posesia lui Octavian Goga sătenii din Ciucea au împărțit între ei mobilierul castelului, iar Goga n-a putut recupera decât câteva piese. A reconstruit castelul după gustul său, etajat, în stil neobizantin. Pe moșie se află mausoleul și muzeul lui Goga. Muzeul prezintă, în primul rând, muncitorimea lui Goga și activitatea sa în mișcarea națională română, dar și multe materii legate de Ady. Colecția muzeului este una bogată, aceasta conținând mobilier, tablouri, cărți și piese de artă populară. Mausoleul din grădină conține cenușa lui Octavian Goga și a Veturiei Goga, soția lui. O cameră servește ca memorial celor doi ani petrecuți de Ady și Csinszka în castel. Veturia Goga, deja văduvă, a amenajat castelul cu obiectele lui Octavian Goga și a transformat-o într-un muzeu dedicat memoriei scriitorului răposat. A fost dăruit statului în 1967. Pe locul mormântului a construit un zid de mozaic. Bucățile de mozaic de Murano au fost plasate de ea însăși conform planului deja făcut. Construcția mausoleului Octavian Goga a durat 20 de ani. Cenușa Veturiei Goga a fost plasată în mausoleu după ce a decedat în 1979.

 

Castelul Bocskai, Aghireșu

Spectaculosul castel renascentist de la Agireșu a început să ruineze la începutul anilor 1900. Deși greu de crezut, clădirea dărăpănată a fostului castel de principat a fost locuită până 1948.

Poza noua 13.10.2019

Castelul de principat de odinoară a fost construit de Bocskai György și fiul său, Bocskai István, între anii 1569 și 1572. Lemnăria frumos cioplită din cadrele ușilor și a geamurilor a fost lucrată de meșteri clujeni. Clădirea a avut nenumărați proprietari de-a lungul secolilor. Doar bastioanele pătrate și câteva segmente de zid au rezistat până în zilele de azi.

În 1594, principele Transilvaniei, Báthori Zsigmond, a dăruit-o lui Csáki István, iar mai târziu a procurat-o Bocskai István care, la rândul său, a lăsat-o pe seama lui Bánffy László și familia Haller. Mormântul lui Bocskai Gábor se găsește în biserica din Aghireșu. 

 

sursa: castelintransilvania.ro

Comenteaza